Hlavní obsah

Podezřelí z útoku na Nord Stream možná hovořili česky

Proukrajinská skupina, která měla podle amerických médií a německých vyšetřovatelů prsty ve zničení tří ze čtyř vět­ví plynovodů Nord Stream 1 a Nord Stream 2, mezi sebou zřejmě hovořila česky nebo polsky. S odvoláním na zdroje blízké Spolkovému kriminálnímu úřadu (BKA) to napsal týdeník Der Spiegel.

Foto: Reuters

Podvodní záběry ukazují poškozené potrubí Nord Streamu

Článek

Jachta Andromeda, kterou si podezřelí pronajali v německém Rostocku za tři tisíce eur (71 850 korun) na týden, při své plavbě k místu sabotáže zastavila v přístavu Wieck na baltském ostrově Rujána. Tamní rejda disponuje 90 kotvišti a dovoluje ponor do hloubky tří metrů, pro Andromedu, která potřebuje 2,25 metru, dost hluboko.

Jeden ze správců přístavu vypráví, že si loni na podzim všiml jedné party. „Byli oblečeni jako běžní jachtaři. Jejich řeč mu zněla jako čeština nebo polština. Očividně si nakoupili zásoby na další cestu – na palubu si nesli nákupní tašky z místního supermarketu. Na přesné datum si už nevzpomíná. Je si ovšem jist, že zahlédl několik mužů a jednu ženu,“ sdělil časopis.

Počet by odpovídal tvrzení amerického listu The New York Times a německé televize ARD a týdeníku Die Zeit, po­dle nichž do akce šlo pět mužů (kapitán, dva potápěči a dva jejich asistenti) a lékařka.

Zelenskyj: Ukrajina Nord Stream neponičila. Takové zprávy nahrávají Rusku

Válka na Ukrajině

Pochybností přibývá

Pochybnosti o této verzi zaznívají jak v USA, tak v Německu. Seymour Hersh, legenda mezi americkými investigativními novináři, která ale také v poslední době čelila kritice za práci se zdroji, označil „pohádku o proukrajinské skupině za zastírací manévr, naprostou fikci objednanou Bílým domem, kterou rozcupuje každý ověřovatel faktů“.

Počátkem února Hersch s odvoláním na zasvěcené zdroje ve vládních kruzích a zpravodajské komunitě napsal, že sabotáž na přímý pokyn prezidenta USA Joea Bidena připravila CIA a provedlo ji americké vojenské námořnictvo. Jeho tvrzení odmítl Bílý dům, CIA i norské ministerstvo zahraničí.

Také německý týdeník Der Stern ale soudí, že šlo o operaci „pod falešnou vlajkou“, při níž pachatel zůstává skryt a podezření nasměruje jinam. „Andromedu si údajně pronajala polská firma s vystopovatelným ukrajinským majitelem v pozadí – zanechat takovou stopu by si žádný profesionál nedovolil. Stejně amatérsky působí stopy výbušniny na stole v kapitánově kajutě,“ upozornil.

Rusko se „zastalo“ Ukrajiny. Nord Stream prý neodpálila

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám