Hlavní obsah

Rusko se „zastalo“ Ukrajiny. Nord Stream prý neodpálila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tajemník ruské bezpečnostní rady Nikolaj Patrušev vyjádřil pochyby o pravdivosti informací, že za loňským útokem na plynovody Nord Stream 1 a 2 stála Ukrajina. V pondělním vyjádření pro ruský deník Argumenty i fakta řekl, že o pachatelích útoku nemá informace. Podezřívá však Spojené státy a Británii.

Foto: Danish Defence Command, Reuters

Plynové bubliny z úniku Nord Stream 2 dosahují hladiny Baltského moře. Ukazuje to narušení o průměru více než jednoho kilometru poblíž Bornholmu v Dánsku

Článek

Západní média minulý týden s odkazem na nejmenované zdroje uvedla, že za útok může být zodpovědná proukrajinská skupina. Upozornila však, že nejsou žádné důkazy, že by do operace byla jakkoliv zapojena ukrajinská vláda. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zprávy o účasti Kyjeva na útoku popřel.

Plynovody Nord Stream 1 a 2, které vedou z Ruska do Německa po dně Baltského moře, mají každý dvojici potrubí. Při dosud nevysvětlených explozích loni v září byla poničena obě potrubí Nord Streamu 1 a jedno potrubí Nord Streamu 2.

Kyjev tím nic nezískal

„Kyjev zničením plynovodu nic neztratil ani nezískal,“ řekl Patrušev, který je pokládaný za jednoho z nejbližších spolupracovníků ruského prezidenta Vladimira Putina. Dodal, že Ukrajina neměla potřebu takový čin páchat, když od Německa naléhavě potřebuje vojenskou a jinou pomoc.

Západní rozvědky věděly, kdo stojí za sabotáží Nord Streamu. Kvůli Ukrajině to tajily

Evropa

Rusko již dříve označilo incident za teroristický útok a naznačilo, že za ním stojí západní země. To nyní Patrušev zopakoval.

„K provádění takových činů jsou určeny jednotky zvláštního určení s příslušným vybavením a výcvikem. Spojené státy a Anglie je jistě mají,“ řekl s tím, že USA nyní tlačí na Německo, aby přistoupilo na „příznivou verzi“ sabotáže plynovodu.

Patrušev také uvedl, že nemá žádné konkrétní údaje o tom, kdo byl organizátorem a vykonavatelem této sabotáže. Vyzval proto k „objektivnímu vyšetřování“ za účasti Ruska a dalších dotčených států, jakoukoliv účast Moskvy na útoku vyloučil.

Zelenskyj: Ukrajina Nord Stream neponičila. Takové zprávy nahrávají Rusku

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám