Hlavní obsah

Útočník pobodal britského poslance Davida Amesse, ten zemřel

Londýn
Aktualizováno

Zatím neznámý útočník v pátek napadl a pobodal britského konzervativního poslance Davida Amesse. Ten později i přes veškerou snahu zdravotníků v nemocnici zraněním podlehl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři a policie zasahují na místě činu, kde byl pobodán britský poslanec David AmessVideo: AP

 
Článek

Podle informací stanice Sky News došlo k útoku v Leigh-on-Sea východně od Londýna ve chvíli, kdy se politik setkával s voliči v okrsku Southend West, který Amess v parlamentu zastupuje od roku 1997.

Útok v pátek potvrdila poslancova kancelář. Amessův zdravotní stav byl dlouho nejasný. Devětašedesátiletý politik utrpěl několik bodných ran a prvního ošetření se mu dostalo přímo na místě.

Motiv útoku ani totožnost pachatele zatím nejsou známy. Policie podle informací Sky News v souvislosti s útokem zadržela jednoho člověka. Jedná se o pětadvacetiletého muže.

Amess patřil k dlouholetým a hlasitým odpůrcům setrvání Británie v Evropské unii, účastnil se kampaně za brexit.

„Vášnivě věřil v tuto zemi a její budoucnost. Ztratili jsme skvělého státního zaměstnance, velmi oblíbeného přítele a kolegu“, uvedl britský konzervativní premiér Boris Johnson. „Po téměř 40 letech nepřetržité služby lidem z Essexu a z celé Británie byl zabit přímo ve svém okrsku,“ upozornil premiér a připomněl, že Amess během své kariéry zákonodárce pomohl mnoha lidem a prosazoval zákony na ochranu zdraví lidí i zvířat. Premiér Johnson se vyjádřil později než jiní politici, protože se vracel ze služební cesty v Bristolu.

Čtyři atentáty na politiky 

Problém s útoky nožem (knife-crime) je na některých místech v Británii velmi vážný. Není to poprvé, co byli terčem útoku politici. V lednu 2000 vtrhl do poslanecké kanceláře liberálního poslance Nigela Jonese muž ozbrojený japonským mečem. Jonesův asistent Andy Pennington útok nepřežil.

V roce 2010 se islamistická radikálka pokusila zabít poslance Stephena Timmse, opět na setkání s voliči.

Vražda, která navždy poznamenala Británii. Neonacista ukončil před pěti lety život Jo Coxové

Zahraniční

O šest let později britský neonacista patnáctkrát bodl a třikrát postřelil poslankyni Jo Coxovou, rovněž při setkání s voliči. Na místě zemřela.

Reklama

Výběr článků

Načítám