Hlavní obsah

Počet mrtvých v jihovýchodní Asii se blíží 25 tisícům

DILLÍ, KOLOMBO

Řádění živlů v jihovýchodní Asii zabilo až 25 tisíc osob. Jen Srí Lanka hlásí 12 tisíc mrtvých. Oznámily to nově světové agentury. Mezi oběťmi zřejmě nejsou občané ČR. "Bilance stoupla, protože po svítání nacházíme nová těla," uvedl jeden z vojáků. Část regionu v noci a ráno postihlo znovu menší zemětřesení.

Foto: Zdeněk Němec

Patrik Lančarič

Článek

Tsunami dorazila i na pobřeží Afriky, kde v Somálsku zahynulo devět lidí. Ale největší škody hlásí Indie, Srí Lanka a Indonésie, kde se bilance mrtvých stále zvyšuje.

Zemětřesení o síle 6 stupňů Richterovy škály bylo dnes za rozbřesku zaznamenáno také na indickém souostroví Andamany a Nikobary, uvedlo indické meteorologické středisko se sídlem v Dillí.

Nejhorší situace na Srí Lance

Nedělní vlny tsunami, vyvolané zemětřesením, zabily v Indii už téměř 9 tisíc, nejvíce ve státě Tamilnádu, na Andamanech a Nikobarech. Tam ovšem místní úřady tvrdí, že počet obětí může stoupnout až dvojnásobně.

Srí Lanka potvrdila podle nejnovější bilance 6900 mrtvých. Na 4590 těl bylo nalezeno na územích pod vládní kontrolou, zbytek v oblastech ovládaných tamilskými povstalci. "Bilance stoupla, protože po svítání nacházíme nová těla," vysvětlil vojenský mluvčí.

V Indonésii, kde zahynulo 4700 osob, vyhlásil prezident Susilo Bambang Yudhoyono na památku zesnulých tři dny státního smutku. Nejhůře utrpěl sever ostrova Sumatra. Podle nepotvrzených zpráv by mohlo být jen v oblasti Bandy Acehu, metropole konfliktní provincie Aceh, na 5000 mrtvých.

Pod troskami zůstávají oběti

Také v Acehu byly dnes ráno patrné nové otřesy půdy, ale místní rozhlas neměl žádné zprávy o čerstvých škodách. Úřady zatím spěchají s pohřbíváním mrtvých, aby zabránily šíření chorob a dostály muslimským tradicím.

Podle místních úřadů jsou bezvládná těla často ošklivě poznamenána ranami od kamenů a dalších trosek plovoucích ve vodě. Územím se začíná šířit pach mrtvol.

"Pod troskami zřícených domů a v řekách a bažinách je stále mnoho těl, která jsme ještě neodnesli. Většina z nich jsou děti a jejich matky," uvedl důstojník námořnictva Buyung Lelana. "Lidská těla jsou promíchána s mrtvými zvířaty - psy, rybami, kočkami a kozami," dodal.

Počet mrtvých vzrůstá

V Thajsku má živel na svědomí 900 lidských životů a přes 5000 zraněných, na Maledivách je mrtvých 32, v Barmě třicet a v Bangladéši dva. V Malajsii se kromě 48 obětí a 150 zraněných také pohřešuje více než stovka turistů, rybářů a obyvatel pobřežních vesnic.

Krizové linky MZV:

  • +420 22418 2425
  • +420 22418 2254
  • +420 22418 2985
  • +420 22418 1111
  • 974 833 235
  • 974 832 672
  • 603 190 617
  • další bližší informace o občanech ČR, kteří cestovali organizovaným zájezdem, jsou schopni poskytnout cestovní agentury a jejich delegáti

Zdroj MZV 

Ztráty na životech dnes oznámilo i Somálsko. Podle tamních úřadů tam stovky lidí zahynuly a celé vesnice a obce byly srovnány se zemí poté, co somálské pobřeží ve východní Africe v neděli zasáhly přívalové vlny. Řekl to mluvčí somálského prezidenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám