Hlavní obsah

Po zemětřesení v Turecku propuklo násilí

CNN, DPA, Jan Horák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ANKARA

Násilí propuklo v ulicích Bingölu na jihovýchodě Turecka, kde probíhají práce na záchranu obětí čtvrtečního silného zemětřesení. Kurdové se sešli v centru města, aby protestovali proti laxní pomoci ze strany vlády. Někteří přítomní házeli kameny na policejní velitelství. Policisté vypálili několik varovných výstřelů.

Foto: Jiří Horák videovize.info

Křest knihy se uskuteční v hostinci U Studny ve Studnici u Náchoda.

Článek

Když se dav rozptýlil, policie se stáhla z města a na její místo nastoupila armáda, která má zajistit pořádek. Velitel bingölské policie byl propuštěn za to, že demonstranty nezvládl, oznámila CNN.  .

Noc plná strachu

Ve městě Bingöl, v němž je mimo jiné těžce poškozena řada veřejných budov, strávili lidé noc pod širým nebem, někteří ve vlastních stanech, jiní jen na matracích a pod přikrývkami.

Městská pekárna jim rozdávala zdarma chléb. Společnost Červeného půlměsíce již na místě začala stavět stanové městečko.

V převážně kurdském Bingölu roste rozhořčení nad nedostatkem stanů, potravin a vody poté, co zde tisíce lidí kvůli zemětřesení zůstaly bez domova. Přestože organizace Červeného půlměsíce poslala do oblasti 3700 stanů a 13.000 přikrývek, úřady jich většinu nerozdaly, protože prý čekají na další zásilku, aby mohly být při rozdělování spravedlivé.

Turecké úřady obvinily v souvislosti s dnešními nepokoji kurdské povstalce, že se vmísili mezi demonstranty a využili zemětřesení k podnícení dalších nepokojů v oblasti. Bingöl byl v 80. a 90. letech centrem povstání kurdských separatistů.

Stále chybí 39 zasypaných žáků

Turecké úřady v pátek informovaly, že počet těl žáků a učitelů zasypaných v internátu v obci Celtiksuya stoupl na 44. Jeden učitel zemřel během převozu do nemocnice. Dalších 39 žáků se údajně stále ještě nachází pod troskami. Naděje na jejich záchranu rychle slábnou. Vyprostit se dosud podle CNN podařilo 118 žáků a dva učitele. V internátu se mělo celkem nacházet 199 studentů ve věku od 12 do 18 let.

Při zemětřesení, které dosáhlo intenzity 6,4 na Richterově škále, zahynulo podle posledních informací 118 lidí a 503 jich bylo zraněno

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám