Hlavní obsah

Česká turistka v Thajsku zraněna, patnáct se jich neozvalo

PRAHA

Zemětřesení a následná přílivová vlna, která zpustošila turistická letoviska v jihovýchodní Asii, si podle dosavadních informací nevyžádala oběti mezi českými turisty. Český velvyslanec v Thajsku Jiří Šitler řekl, že jedna Češka utrpěla zranění a je v nemocnici. V oblasti bylo 500 Čechů, s 15 se dosud nepodařilo navázat kontakt.

Foto: Lenka Novotná
Článek

Zraněnou osobu hlásí cestovní kancelář ESO Travel. Od svých delegátů má zprávy, že její další zákazníci jsou v pořádku. Ženu porazila vlna. Má zraněnou ruku a nohu. Proto byla hospitalizována.

Jeden Čech je nezvěstný. Není v místě, kde by měl být, prohlásil Šitler. U dalších českých turistů se velvyslanectví zatím nepodařilo ověřit jejich stav kvůli nefungujícím či přetíženým telefonním linkám v regionu.

"ESO travel má v současnosti v Thajsku 194 turistů," uvedl Tomáš Cigán z firmy. "Z toho 62 jich je v postižené oblasti ostrova Phuket, 12 turistů na Maledivách a 10 turistů na Srí Lance. S pěti osobami v jižním Thajsku  kontakt nemá.

Podle dostupných informací nevíme o žádných obětech na životech mezi našimi klienty, jedinou dosud zjištěnou ztrátou v Thajsku je lehké zranění jedné naší turistky na ostrově Phi Phi. Většina turistů v Thajsku vyvázla z pohromy bez zranění. 

Cestovní kanceláři Marco Polo se zatím nepodařilo navázat spojení se dvěma klienty v jižním Thajsku, naopak už obnovila kontakt s pěticí, která byla nezvěstná na Maledivách, informoval majitel firmy Jan Papež.

Situace je ovšem velmi nepřehledná, řada klientů byla evakuována mimo pobřeží a my zjišťujeme další podrobnosti.

Gott je v pořádku

Na jednom z maledivských atolů trávil Vánoce Karel Gott s přítelkyní a skupinou známých. Česká televize uvedla, že zpěvák je v pořádku, jen jeho bungalov byl zaplaven do výše jednoho metru.

"Panu Gottovi se podařilo vyčistit telefon, takže poslal SMS zprávu. Sice je ostrov odříznutý od telefonu a elektřiny, ale všichni jsou v pořádku. Nic vážného se tam nestalo," uvedl ředitel firmy  Eso Travel  Tomáš Cigán, která obnovila spojení s osmi lidmi na Maledivách.

Žádné další zprávy

České ministerstvo zahraničí nemá zatím informace o případných ztrátách na životech mezi českými turisty. Zřídilo krizový štáb, který odpovídá na dotazy občanů a shromažďuje údaje.

"Naši partneři v Thajsku nám oznámili, že nejhůře byly přílivovou vlnou zasaženy ostrovy Phuket a Phi Phi a západní pobřeží jižního Thajska, ale že všichni naši zákazníci jsou v pořádku," řekl Právu generální ředitel CK Čedok Miroslav Res s tím, že klienti Čedoku budou přesunuti do jiných letovisek, severněji od postižených oblastí.  V Thajsku je přibližně 200 turistů z Česka.

Situace na Maledivách a Srí Lance

Žádné zprávy o obětech mezi českými turisty nemá české velvyslanectví v Indii, do jehož působnosti patří také Srí Lanka a Maledivy, ani české zastupitelské úřady v Indonésii a Malajsii.

"Právě dnes mělo na Maledivy a na Srí Lanku odletět letadlo s našimi zákazníky. Jeho odlet byl zrušen a zvažujeme náhradní řešení," řekl generální ředitel Čedoku.

Podle jeho slov - s odvoláním na delegáta Čedoku v místě - jsou v maledivském hlavním městě záplavy a podobně jsou postiženy i okolní atoly. Ostrovní stát však naštěstí nebyl vystaven přímému úderu přílivové vlny.

Na Srí Lance bylo nejvíce postiženo východní pobřeží, zatímco na západním, kde je většina turistických komplexů, katastrofu téměř nepocítili.

Většina českých cestovek zahajuje hlavní zimní sezónu zájezdů do oblasti jihovýchodní Asie a na ostrovy v Indickém oceánu až po Vánocích, právě v těchto dnech.

Anketa

Jezdíte na dovelenou do Thajska, na Srí Lanku či Indonésie?
Ano
22,7 %
Ne
57,9 %
Ne, ale chtěl(a) jsem
19,4 %
Celkem hlasovalo 1092 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám