Hlavní obsah

Po 33 letech v cele smrti byl odsouzený popraven

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek se v americkém státě Florida uskutečnila poprava smrtící injekcí. Exekuce byla vykonána na devětapadesátiletém Donaldu Dillbeckovi, který v roce 1990 po útěku z vězení ubodal čtyřiačtyřicetiletou ženu na parkovišti obchodního domu při pokusu o krádež auta.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Popravený Donald Dillbeck

Článek

Tato poprava byla na Floridě první za skoro čtyři roky a třetí za působení republikánského guvernéra Rona DeSantise. Jeho předchůdce, nynější republikánský senátor Rick Scott, přihlížel 28 popravám.

„Před 11 932 dny Donald Dillbeck brutálně zavraždil naši matku. Okradl nás o léta vzpomínek na ni a od té doby to bylo pro nás velmi bolestné,“ uvedly děti Vannové, Tony a Laura, v prohlášení vydaném po popravě. Poděkovali guvernérovi za popravu, která jim dala pocit určitého ukončení.

Opona mezi popravčí komorou a místností pro přihlížející se otevřela o 18:00 místního času, kdy ve střední Evropě byla přesně půlnoc.

„Vím, že jsem v mládí ubližoval lidem. Opravdu jsem to pokazil,“ řekl Dillbeck a kritizoval guvernéra DeSantise.

Utekl z práce

Dillbeckovi bylo 15 let, když v Indianě pobodal muže při pokusu okrást jej o vysílačku, ukazují soudní záznamy. Utekl na Floridu, kde jej na parkovišti u Fort Myers Beach dopadl místní strážce zákona Lee Dwight Lynn Hall. Zatímco ho Hall prohledával, Dillbeck jej udeřil do slabin. Hall se na něj vrhl. Během rvačky Dillbeck vzal Hallovu zbraň a dvakrát ho střelil.

Odpykal si 11 let z doživotního trestu za zabití policisty, když uprchl z pracovního úkolu spočívajícího v přípravě jídla pro akci seniorů. Cestou si opatřil nůž a v Tallahassee v neděli odpoledne přistoupil k autu Vannové, která čekala na svou rodinu. Dožadoval se odvozu s tím, že zapomněl řídit. Vannová troubila a pokusila se ujet, ale Dillbeck ji zasadil více než 20 bodnutí a podřízl jí hrdlo, ukazují soudní záznamy. Krátce nato s autem havaroval a při útěku z místa nehody byl dopaden.

Floridský nejvyšší soud začátkem tohoto měsíce zamítl odvolání, které argumentovalo, že bylo kruté věznit jej v cele smrti více než 30 let, než byl podepsán rozsudek smrti. Nejvyšší soud USA zamítl odvolání ve středu.

Polský premiér je pro obnovení trestu smrti

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám