Hlavní obsah

Pět tisíc denně. V Číně umírá na covid víc lidí, než úřady přiznávají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína má s covidem-19 zjevně víc problémů, než oficiálně přiznává. Tvrdí to britská analytická společnost Airfinity. Podle její analýzy umírá momentálně v Číně více než 5000 lidí denně, což je v rozporu s oficiálními statistikami. Upozornila na to ve čtvrtek agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Pacient v jedné z nemocnic v čínském Čchung-čchingu

Článek

Britská firma uvedla, že díky modelování na základě dat z čínských regionů došla k závěru, že v Číně v současnosti denně přibývá více než milion nakažených koronavirem. Tyto odhady jsou podle Airfinity „v příkrém rozporu s oficiálními údaji, které uvádějí 1800 případů a pouze sedm oficiálních úmrtí za poslední týden“.

Čínská Národní zdravotní komise (NHC) na žádost agentury Reuters o komentář bezprostředně nereagovala. Ve čtvrtek oznámila, že za uplynulý den přibylo 2966 symptomatických případů, přičemž nikdo na covid-19 v tomto časovém intervalu nezemřel.

Tyto statistiky se ale objevily poté, co Čína změnila kritéria v počítání záznamů o nakažených i o úmrtí. Vláda uzavřela některá obří testovací centra a změnila definici toho, co je úmrtí na covid-19. Nyní je mnohem striktnější než na Západě. Experti ale dodávají, že i kdyby úřady zvolily inkluzivnější metodu počítání zemřelých, údaje stejně budou těžko odrážet aktuální situaci. Uzavřením testovacích místností totiž ztrácí přehled o vývoji epidemie.

Čína opouští nulovou toleranci covidu. Epidemii má za dveřmi

Svět

Zahraniční tiskové agentury v posledních dnech uváděly, že jsou v Číně přeplněné nemocnice, vyprodané léky na covidové příznaky a že některá krematoria už nemají místo na další těla.

Povolte mRNA vakcíny, doporučuje WHO

Peking v posledním měsíci náhle zrušil řadu opatření a požadavků na testování v souvislosti se šířením koronaviru. Přísný postoj státu vyvolával protesty obyvatel a brzdil hospodářský růst. Prudký obrat v dosavadní politice nulové tolerance ale na druhé straně vyvolal celosvětové obavy z rychlého šíření nákazy mezi nedostatečně proočkovanou částí populace.

Ve středu WHO varovala Čínu právě před postupem viru SARS-CoV-2 neočkovanou populací a doporučila Číně, aby povolila používání mRNA vakcín, které mají vyšší účinnost. Peking to ale zřejmě z ideologických důvodů odmítá.

Čínskými vakcínami Sinopharm a Sinovac-Coronavac je sice dvakrát očkováno 87 procent čínské populace, nutnou třetí dávku má pouze 55 procent Číňanů. U lidí nad šedesát let mají čínské vakcíny účinnost pouze okolo 50 procent a to pro Čínu může být obrovský problém.

Zemřelo až 2,1 milionu lidí, tvrdí analytici

Společnost Airfinity rovněž uvedla, že její analýza naznačuje, že na covid-19 v Číně v posledních přibližně třech letech zemřelo 1,3 až 2,1 milionu lidí. Oficiální data přitom hovoří o 5241 zemřelých. Současná vlna epidemie by podle analytiků mohla vrcholit v březnu se 4,2 milionu nakažených denně. Případy nákazy v současné době nejrychleji přibývají v Pekingu a v jižní provincii Kuang-tung, uvedla britská firma.

WHO apelovala na Čínu, aby sdílela svá data ohledně probíhající pandemie na jejím území, aby organizace mohla lépe poskytovat zemi svou podporu.

Číňany kosí koronavirus. Kamera zachytila, jak lékař v nemocnici zkolaboval při příjmu pacientů

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám