Hlavní obsah

Pavel moc nepočítá s plným úspěchem ukrajinské protiofenzivy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Petr Pavel s plným úspěchem ukrajinské protiofenzivy moc nepočítá. Podle něj je to sice možný, ale „velmi ambiciózní“ a „optimistický“ scénář. Za pravděpodobnější považuje „jiný“ výsledek očekávané operace.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Prezident Petr Pavel na nedávné tiskové konferenci ve Vídni.

Článek

„Nejlepší scénář pro Ukrajinu je osvobození jejího celého území, včetně oblastí obsazených už od roku 2014. Je to velmi ambiciózní, ale může se to stát,“ řekl Pavel v rozhovoru pro rakouský list Die Presse am Sonntag.

Předpokladem pro takový vývoj podle prezidenta je, že se ruská armáda zhroutí. To se může stát z několika důvodů: kvůli špatné morálce, špatné logistice nebo kvůli chybným rozhodnutím, jak to bylo vidět v různých formách od února 2022, poznamenal.

„Proto to nazývám optimistickým scénářem. Pravděpodobně ale bude výsledek vypadat jinak,“ uvedl dále Pavel. „Ukrajinci se budou pokoušet osvobodit co nejvíce svého území. Jakmile se ale jejich kapacity vyčerpají a nebudou moci pokračovat v protiofenzivě, nadejde s největší pravděpodobností čas pro zahájení vyjednávání,“ dodal Pavel.

Psst! Ukrajinci zveřejnili trailer k protiofenzivě

Zahraniční

Co se stihne do podzimu

Za možnou chvíli, kdy taková situace nastane, považuje říjen. „V té době bude terén obtížně zdolatelný pro tanky. Co Ukrajinci do té doby stihnou, bude zřejmě i výsledek letošního roku. To povede buď k vyjednáváním, nebo k jakémusi zamrznutí konfliktu přes zimu a přípravám na další fázi bojů v příštím roce,“ řekl prezident.

Pavel v této souvislosti kritizoval, že dodávky zbraní na Ukrajinu od západních spojenců nebyly dostatečné z hlediska rychlosti ani významnosti. Na otázku, zda by souhlasil, aby Česko Ukrajině dodalo nejen tanky, ale i bojová letadla, prezident odpověděl, že „jsme o vyslání bojových letadel diskutovali tak dlouho, že už nebudou moci být nasazena v ukrajinské protiofenzivě, i kdyby rozhodnutí padlo dnes“.

„Na rozdíl od polských a slovenských strojů MiG-29 by se Ukrajinci na naších strojích potřebovali vycvičit,“ vysvětlil Pavel.

„Rusko trpí sankcemi víc, než přiznává“

Prezident připustil, že válka na Ukrajině je pro Rusko extrémně nákladná. „Rusko trpí kvůli západním sankcím více, než přiznává. Pokračování války přináší ruské ekonomice velké problémy. A ačkoli ruská společnost vnímá ztráty lidských životů relativně klidně, může nadměrně vysoký počet padlých dříve nebo později vést k protestům,“ míní Pavel.

Prezident připustil, že momentální situace je pro ruského prezidenta Vladimira Putina „docela příznivá“. „Tím, že vyčkává, tlačí Ukrajince do protiofenzivy a Západ do další podpory, což ujídá nejen finance a arzenály. Stále obtížnější je také mít podporu veřejnosti,“ řekl prezident.

Ukrajina zahájila protiofenzivu, oznámilo Rusko

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám