Hlavní obsah

Psst! Ukrajinci zveřejnili trailer k protiofenzivě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajinské ministerstvo obrany zveřejnilo v neděli dopoledne video vztahující se k začátku plánované protiofenzivy proti ruským okupantům. Ten bude tichý a nebude nijak oficiálně oznamován. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tento týden oznámil, že ukrajinská armáda je na protiofenzivu připravená.

Video zveřejněné ukrajinským ministerstvem obranyVideo: Ukrajinské ministerstvo obrany

 
Článek

V souvislosti s protiofenzivou zveřejnila náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Malajarová na Telegramu video, které znovu zdůrazňuje, že dlouho oznamovaný protiútok bude zahájen v tichosti a nečekaně.

Video se skládá ze záběrů na vojáky, kteří si dávají před rty ukazováček – gesto tichosti. Poté se objevuje nápis: „Plány milují ticho. Protiofenziva nebude oznámena“. Úplně na závěr přichází krátký záběr na americké stíhačky F-16.

Zelenskyj v rozhovoru pro Wall Street Journal, který vyšel v sobotu, prohlásil, že Ukrajinci jsou připraveni protiofenzivu spustit. Zdržení akce vysvětlil čekáním na dodávky potřebné vojenské techniky.

Zelenskyj: Jsme připraveni to spustit

Válka na Ukrajině

Také tajemník Rady národní bezpečnosti Oleksij Danilov v rozhovoru pro italský list Corriere della Sera potvrdil, že ukrajinské ozbrojené síly jsou na protiofenzivu připravené. Taktika se prý upravuje neustále podle situace, politické vedení „v klidu volí, jak jednat“.

Že by se také mohlo jednat o apel na veřejnost a média, aby nepublikovala citlivé informace týkající se ukrajinských protiakcí, může naznačovat tweet ministra obrany Oleksije Reznikova. Ten video umístil na svůj twitterový účet a doprovodil ho úryvkem textu slavné skladby Enjoy the Silence od Depeche Mode o tom, že slova jsou zbytečná a mohou jen škodit.

Petraeus: Bude to působivé

K protiofenzivě se vyjádřil i bývalý ředitel CIA David Petraeus, jenž je přesvědčen, že bude velmi působivá i díky kombinaci zbraní, které Ukrajina získala.

„Mám pocit, že (Ukrajinci) provedou za použití kombinovaných zbraní úspěšné operace, v nichž budou ženisté, kteří prolamují překážky a rozptylují minová pole. Za nimi budou obrněnci chránění pěchotou před protitankovými střelami, protivzdušná obrana, která udrží letadla Rusů mimo, elektronický boj rušící ruské rádiové sítě za nimi, dělostřelectvo a minomety přímo před nimi,“ vyjmenoval Petraeus pro britský list The Guardian.

Protiofenziva už začala, válka je intenzivní, řekl Podoljak

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám