Hlavní obsah

Páteční bouře zabily v Evropě nejméně 13 lidí

Kvůli bouřím a silnému větru v pátek v Evropě zemřelo nejméně 13 lidí. Šest z nich na Korsice, pět v Rakousku a dva v Itálii. O nových obětech na Korsice informoval francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin, který na ostrov odpoledne dorazil. Prezident Emmanuel Macron předsedá virtuální ministerské schůzce svolané kvůli zprávám o mrtvých. S rozmary počasí se potýká také Řecko, které čeká vlnu veder s teplotami nad 40 stupňů Celsia.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bouře na Korsice si vyžádala šest životů, v Toskánsku dvaVideo: Reuters/AP

 
Článek

Darmanin řekl, že na Korsice je potvrzeno šest mrtvých, ale jde podle něj stále o předběžný údaj, protože se několik lidí pohřešuje a nejsou zprávy o těch, kteří vypluli na moře.

Zranilo se 20 lidí a čtyři z nich jsou ve vážném stavu. Elektřinu stále nemá asi 11 tisíc domácností, ráno jich bylo 45 tisíc.

Foto: Reuters/AP

BEZ KOMENTÁŘE: Bouře na Korsice si vyžádala šest životů, v Toskánsku dva

Darmanin na ostrově zůstane do pátku, navštívil už kemp v Sagone, v pátek bude v kempu v Calvi. V obou zemřeli lidé.

Bouře přišla ráno velmi rychle a mnoho lidí zaskočila. Podle stanice BFM se začíná mluvit o tom, že meteorologové vydali varování na poslední chvíli. Darmanin k tomu řekl, že je příliš brzy na to, aby to šlo posoudit.

Bouře v Rakousku zabila pět lidí včetně dvou dětí

Evropa

I když se počasí zlepšilo, pozdě večer se bouřky znovu očekávaly a korsické úřady nařídily evakuaci několika kempů.

„Velkou část západní Korsiky zasáhnou v noci na pátek bouře vytvořené nad mořem,” oznámila francouzská služba Météo France.

Premiérka Élisabeth Borneová oznámila, že vzhledem k situaci na Korsice zřizuje meziministerskou krizovou skupinu.

Turisticky oblíbenou Korsiku zasáhly kvůli tlakové níži bouře už v úterý. Provázely je intenzivní srážky, krupobití a vítr v nárazech o rychlosti až 220 kilometrů v hodině.

V kempu v obci Sagone na západním pobřeží ostrova zemřela třináctiletá dívka, když spadl strom na obytný vůz, v němž byla.

Poblíž pláže v obci Coggia přišla o život 72letá žena, na jejíž auto spadla střecha bungalovu. Padající strom usmrtil 46letého muže v Calvi na severu Korsiky.

V Rakousku pět mrtvých

Mimořádně silný vítr způsobil velké hmotné škody, hasiči museli na Korsice vyjíždět kvůli popadaným stromům, které zablokovaly silnice.

Paříž zasáhla silná bouře s krupobitím, metrem se valila voda

Zahraniční

Záchranáři kvůli převráceným lodím a plavidlům utrženým z kotvišť zasahovali i na moři.

V Rakousku prudké bouře zabily pět lidí. V Korutanech vyvrácené stromy zabily dvě dívky ve věku čtyř a osmi let. V Gamingu v dolnorakouském okrese Scheibbs vyvrácený strom zabil tři lidi.

Silná bouře zasáhla také severozápad Itálie, v Toskánsku zemřeli kvůli spadlým stromům dva lidé. Mrtví jsou v toskánských městech Carrara a Lucca.

Podle agentury ANSA řádilo v Carraře tornádo, intenzivní srážky způsobily lokální záplavy a silný vítr strhával střechy a větve ze stromů. Velké škody živel napáchal také v Ligurii.

Řečtí meteorologové v pátek varovali, že zemi v příštích třech dnech zasáhne další vlna veder. Ve středním Řecku se čekají teploty až 42 stupňů Celsia, v Aténách má být kolem 40 stupňů.

Neobvykle teplé je i moře, podle předpovědi bude mít voda v Egejském a Jónském moři v příštích dnech 26 až 28 stupňů.

Vzhledem k vysokým teplotám a suchu trvá i vysoké nebezpečí požárů. V Itálii v noci na dnešek hasiči dostali pod kontrolu požár na ostrově Pantelleria, kvůli kterému se musel ze své prázdninové vily evakuovat i módní návrhář Giorgio Armani.

Situace se díky dešti zlepšila na jihu Španělska, kde se mohlo domů vrátit 2000 evakuovaných v oblasti kolem Valencie.

Sluneční erupce vymrštila k Zemi miliardy tun plazmatu. GPS to nejspíš neovlivní

Věda a školy

Oheň u španělské obce Bejís a v údolí řeky Ebro strávil zhruba 21 tisíc hektarů porostu, uvedla agentura DPA. Ve středu se kvůli požáru u Bejísu zranilo deset lidí z vlaku na trati z Valencie do Zaragozy.

Když se plameny dostaly příliš blízko trati, rozhodl se strojvedoucí vzhledem k nebezpečí vrátit do stanice, někteří cestující ale zpanikařili, vylomili okna a chtěli ze stojícího vlaku utéct. Venku pak utrpěli popáleniny.

Pod kontrolou je nyní i požár v portugalském národním parku v pohoří Serra da Estrela.

„Je stále možné a pravděpodobné, že některá ohniska se znovu aktivují, ale doufáme, že se to nestane ve velkém,” řekl rozhlasové stanici TSF šéf portugalské civilní ochrany Miguel Oliveira.

Oheň v pohoří Serra da Estrela zatím strávil asi 25 tisíc hektarů lesa a hasiči už jednou ohlásili, že ho mají téměř uhašený, pak se ale plameny opět rozšířily. Nasazeno je stále asi 1000 hasičů.

Reklama

Výběr článků

Načítám