Hlavní obsah

Třetí evakuace v Paříži za den. Po Louvru a Versailles následovalo nádraží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Pařížské muzeum Louvre bylo evakuováno po anonymní hrozbě, že v budově je bomba. Informovala o tom stanice BFMTV s odvoláním na policii. O několik hodin později byl evakuován kvůli stejné hrozbě zámek a park ve Versailles u Paříže. K evakuaci, tentokrát kvůli podezřelému objektu, došlo během sobotního odpoledne také na pařížském nádraží Gare de Lyon.

Policejní hlídky u LouvruVideo: Reuters

 
Článek

Na sociálních sítích se objevují videa zachycující evakuaci. Lidé prchali i z prostranství před Louvrem.

Louvre, nejnavštěvovanější muzeum ve Francii, ještě předtím podle stanice BFMTV oznámilo, že tuto sobotu bude kvůli bezpečnosti uzavřeno.

„Muzeum Louvre dnes, v sobotu 14. října, z bezpečnostních důvodů zavírá své brány. Lidem, kteří si zarezervovali návštěvu během dne, budou proplaceny peníze,“ napsalo muzeum na sociální síti X.

Podle mluvčí Louvru „muzeum obdrželo písemnou zprávu, že existuje riziko pro muzeum a jeho návštěvníky“. „Rozhodli jsme se pro evakuaci a uzavření na celý den,“ sdělila.

Zavřený zámek ve Versailles

Anonymní varování před bombou ve Versailles se objevilo na serveru moncommissariat.fr (Moje komisařství). Agentuře AFP to sdělil zdroj blízký případu, který rovněž dodal, že zámek zůstane v sobotu zavřený.

Na sociálních sítích jsou videa pokojně odcházejících davů turistů.

Podezřelý objekt

Během sobotního odpoledne se na sociálních sítích objevily také záběry z evakuace na pařížském nádraží Gare de Lyon, které se nachází ve 12. obvodu.

Podle francouzského národního dopravce SNCF byl krátce evakuován prostor druhé haly nádraží, a to kvůli podezřelému objektu. Podle serveru actu.fr se mělo jednat o láhev s oxidem dusným, tedy rajským plynem.

Francie v pátek vyhlásila nejvyšší stupeň varování před terorismem v reakci na útok v Arrasu na severu země, při němž dvacetiletý mladík nožem zabil učitele a další lidi zranil.

Konkrétní motiv útočníka z Arrasu je zatím neznámý, stanice BFM TV s odvoláním na nejmenovaný zdroj tvrdí, že vykřikoval „Alláhu akbar“ (arabsky Bůh je veliký). Podle britského serveru The Guardian byl mladík čečenského původu, ve Francii žil společně s rodiči a čtyřmi sourozenci od roku 2008.

Francouzský prezident Emmanuel Macron v sobotu v reakci na páteční útok nařídil zmobilizovat do odvolání 7000 vojáků pro posílení bezpečnostních hlídek v ulicích.

Prezidentský úřad uvedl, že vojáci posílí hlídky v ulicích nejpozději v pondělí večer a hlídkovat budou do odvolání. Je to součást operace Sentinelle, která vznikla po teroristických útocích v Paříži v lednu 2015 a při níž se pravidelně provádějí hlídky v centrech velkých měst a v místech oblíbených u turistů, informovala stanice France 24.

Macron povolal po útoku v Arrasu do hlídek 7000 vojáků

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám