Hlavní obsah

Macron povolal po útoku v Arrasu do hlídek 7000 vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Francouzský prezident Emmanuel Macron nařídil zmobilizovat 7000 vojáků pro posílení bezpečnostních hlídek kvůli hrozbě teroristických útoků, informovala v sobotu stanice France 24. V ulicích mají hlídkovat až do odvolání. Opatření reaguje na páteční útok v Arrasu na severu Francie, při němž dvacetiletý mladík nožem zabil učitele a další lidi zranil. Země téhož dne vyhlásila nejvyšší stupeň varování před terorismem.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Příslušníci francouzských ozbrojených složek hlídkují u budovy střední školy v Arrasu, kde došlo k útoku.

Článek

Prezidentský úřad uvedl, že vojáci posílí hlídky v ulicích nejpozději v pondělí večer a hlídkovat budou do odvolání. Je to součást operace Sentinelle, která vznikla po teroristických útocích v Paříži v lednu 2015 a při níž se pravidelně provádějí hlídky v centrech velkých měst a v místech oblíbených u turistů, informovala France 24.

Francie hostí mistrovství světa v ragby a připravuje se na sobotní večerní čtvrtfinálový zápas s Jihoafrickou republikou, připomněla stanice.

Francie zakázala propalestinská shromáždění

Zahraniční

Konkrétní motiv útočníka z Arrasu je zatím neznámý, stanice BFM TV s odvoláním na nejmenovaný zdroj tvrdí, že vykřikoval „Alláhu akbar“ (arabsky Bůh je veliký). Podle britského serveru The Guardian byl mladík čečenského původu, ve Francii žil společně s rodiči a čtyřmi sourozenci od roku 2008.

Podle francouzských médií měl být mladík od letošního léta pod policejním dohledem kvůli své radikalizaci. Krátce byl policisty zadržen už ve čtvrtek na základě monitorování jeho telefonních hovorů, nenašli však žádné indicie, že by plánoval útok.

Policie kromě pachatele zadržela ve spojitosti s útokem také několik členů jeho rodiny a dva Bělorusy, uvedla France 24. Případem se zabývá Francouzská protiteroristická prokuratura (PNAT).

Příslušníci francouzských ozbrojených složek hlídkují u budovy střední školy v Arrasu, kde došlo k útoku.Video: Reuters

Macron označil už v pátek útok za barbarský čin islamistického terorismu. Dodal také, že bezpečnostní složky zamezily dalším pokusům o teroristické útoky. Ministr vnitra Gérald Darmanin upřesnil, že policisté od zahájení útoku Hamásu na Izrael zadrželi 12 lidí, kteří se pohybovali v okolí škol a náboženských budov, z nichž někteří byli ozbrojeni a chystali se k útoku.

Podle ministra také existuje spojitost mezi pátečním útokem v Arrasu a sílícím konfliktem na Blízkém východě.

Páteční útok ve Francii vyvolal vzpomínky na tři roky starou vraždu, kdy francouzskému 47letému učiteli dějepisu Samuelu Patymu před jeho školou sťal hlavu osmnáctiletý mladík čečenského původu.

Mladík ve Francii zabil nožem učitele. Země vyhlásila nejvyšší stupeň varování před terorismem

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám