Hlavní obsah

Papež: Nepřátelé si přáli mou smrt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Papež František (84) prohlásil, že někteří lidé chtěli, aby zemřel, když v létě podstoupil operaci tlustého střeva. Nepřátelští preláti radostně spřádali plány na příští konkláve, shromáždění kardinálů v Sixtinské kapli, na kterém se volí nový pontifik, naznačila hlava katolické církve v rozhovoru plném černého humoru a frustrace, který vyšel v uznávaném jezuitském časopise La Civilta Cattolica.

Foto: Reuters

Papež František na cestě na bohoslužbu v Šaštíně

Článek

V rozhovoru se skupinou jezuitských kněží během nedávné cesty na Slovensko se ho zeptali, jak se cítí v době, kdy se zotavuje z červencové operace.

„Stále žiji, i když někteří lidé chtěli, abych zemřel. Vím, že dokonce došlo k setkání prelátů, kteří si mysleli, že papežův stav je vážnější, než je oficiální verze. Připravovali se na konkláve,“ řekl.

Přiznává, že občas ztrácí trpělivost

Byla to jedna z nejsilnějších narážek na mnoho kritiků, které má v katolické církvi i mimo ni a z nichž někteří ho označují za komunistu, kacíře, dokonce za antipapeže.

Upřesnil, že mezi jeho kritiky patří „velký katolický televizní kanál, který neváhá o papeži neustále mluvit špatně“.

Nechápu, proč lidé odmítají vakcínu, řekl papež cestou ze Slovenska

Zahraniční

Podle listu The Daily Telegraph se má za to, že tím narážel na mediální konglomerát EWTN, který je vůči jeho papežství velmi kritický.

„Osobně si útoky a urážky zasloužím, protože jsem hříšník, ale církev si je nezaslouží. Jsou dílem ďábla. Jsou i klerici, kteří o mně mají ošklivé poznámky,” řekl František.

„Někteří lidé říkají, že stále mluvím o sociálních otázkách a že jsem komunista. Někdy ztrácím trpělivost, zvláště když vynášejí soudy, aniž by vstoupili do skutečného dialogu,“ podotkl.

O vnitřních nepřátelích a zvěstech, které kolují po Vatikánu, že by se mohlo blížit konkláve, se zmínil už minulý měsíc v rozhovoru pro španělský veřejnoprávní rozhlas RNE.

Mše papeže Františka v Šaštíně u hranic s ČR

Evropa

Potvrdil, že operace tlustého střeva, po níž se musel deset dní zotavovat v nemocnici, podnítila spekulace, že by mohl odstoupit, stejně jako jeho předchůdce Benedikt XVI.

„Vždy, když je papež nemocný, nastane vítr nebo uragán konkláve,“ řekl v rozhovoru pro španělský rozhlas.

Operace, kterou podstoupil, měla řešit onemocnění známé jako divertikulární stenóza neboli zúžení tlustého střeva, běžný problém u lidí starších 80 let.

„Nechtěl jsem jít na tu operaci. Přesvědčila mě o tom zdravotní sestra. Sestry často chápou situaci lépe než lékaři, protože jsou v přímém kontaktu s pacienty,“ uzavřel František.

FOTO: Papež František navštívil košické sídliště Luník IX

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám