Hlavní obsah

Mše papeže Františka v Šaštíně u hranic s ČR

– Bratislava • Aktualizováno

Papež František dorazil na volné prostranství u poutního města Šaštín nedaleko hranic s Českou republikou. Na závěr své čtyřdenní návštěvy Slovenska zde povede mši, na kterou se zaregistrovalo 45 tisíc lidí.

Záznam: Papež František slouží závěrečnou mši v ŠaštíněVideo: Reuters

 
Článek

Na pódiu je mezi biskupy také bývalý trnavský arcibiskup Róbert Bezák, který byl v roce 2012 odvolaný z funkce. Papež František mu letos vrátil biskupský prsten.

Kontroly u vstupů do jednotlivých sektorů probíhaly pomalu, a tak nemohl být dodržený původní termín vstupu do osmé hodiny.

Hrozilo, že na mši se nedostanou tisíce zájemců, organizátoři proto prodloužili možnost vstupu do deváté hodiny. Slovenská dálnice D2 byla ve směru z Bratislavy na Kúty zcela uzavřena pro příjezd kolony s papežem.

Papež František v Košicích

Evropa

Prostranství u Šaštína bylo přístupné už v nočních hodinách a někteří lidé využili tuto možnost, aby se do areálu dostali bez potíží.

Foto: Reuters

Papež František během bohoslužby v Šaštíně.

„Přijeli jsme z východního Slovenska a od čtvrté hodiny jsme již v areálu. Přístup byl tehdy ještě bez problémů a noc se dala vydržet,“ říká Ján z města Sobrance.

Eva z Trenčína přijela ve tři hodiny po půlnoci, aby si obsadila místo v areálu: „Na setkání s papežem Františkem se moc těším.“

Foto: Václav Šálek, ČTK

Lidé přicházeli již od rána do obce Šaštín, kde papež František dopoledne odslouží mši svatou na závěr návštěvy Slovenska.

Mezi věřícími je slyšet i čeština. Při příjezdu papeže byly vidět také české vlajky. Podle organizátorů se na mši zaregistrovalo přes dva tisíce cizinců.

Šaštín leží u hranic s Českou republikou, takže se dá předpokládat, že se jedná převážně o občany České republiky.

Web aktuality.sk oslovil Viktora Kožucha z České republiky, který šel na mši do Šaštína pět dní pěšky z Třince. „Chtěl jsem tímto způsobem poděkovat Bohu za narození dítěte,” uvedl muž, který přespával venku ve spacáku. Domů už pojede vlakem.

FOTO: Papež František navštívil košické sídliště Luník IX

Evropa

Mše v Šaštíně byla posledním bodem programu papeže Františka na Slovensku. Od jedenácté do třinácté hodiny se uzavřela dálnice D2 ve směru na Bratislavu. V té době projížděla místem kolona s papežem, který směřoval na bratislavské letiště Milana Rastislava Štefánika. U cesty k letišti stály desítky věřících, kteří doufali, že ještě naposledy hlavu katolické církve zahlédnou, popsal server Sme.sk.

Na letišti se s hlavou katolické církve rozloučila prezidentka Zuzana Čaputová a nejvyšší ústavní činitelé a zástupci katolické církve. Poté papež František odletěl do Říma.

Foto: Reuters
Foto: Remo Casilli, Reuters
Foto: ČTK
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Václav Šálek, ČTK
Foto: Václav Šálek, ČTK
Foto: Václav Šálek, ČTK
Foto: Václav Šálek, ČTK
Foto: Václav Šálek, ČTK
Foto: Václav Šálek, ČTK
Foto: Václav Šálek, ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám