Hlavní obsah

Papež František přijal kubánského prezidenta Castra

Kubánský prezident Raúl Castro v neděli dorazil do Vatikánu, kde ho přijal papež František. Audience v Apoštolském paláci má mít podle zdrojů z Vatikánu přísně soukromý charakter.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Raúl Castro a papež František přijíždějí na společnou schůzkuVideo: Reuters

 
Článek

Castro, který se vrací z oslav 70. výročí konce druhé světové války války v Moskvě, chce podle vatikánského rozhlasu papeži poděkovat za jeho pomoc při sbližování Havany s Washingtonem. František na Kubu zavítá v září před cestou do USA.

Raúl Castro byl naposledy v Římě v roce 1997 jako ministr obrany ve vládě svého bratra Fidela a připravoval tehdy historickou návštěvu Kuby Jana Pavla II.

Foto: Gregorio Borgia, ČTK/AP

Papež František hovoří s kubánských prezidentem Raulém Castrem.

Vatikán se loni podílel na tajných rozhovorech, které vedly v prosinci k uvolnění americko-kubánských vztahů. Papež byl do rozhovorů osobně zapojen, Vatikán přijal loni v říjnu delegace obou stran.

Podle odborníků z Vatikánu chce František navázat na poselství Jana Pavla II., který při své návštěvě Kuby v roce 1998 řekl: "Umožněme Kubě otevřít se světu a umožněme světu otevřít se Kubě." Nynější papež na této cestě Jana Pavla II. doprovázel jako pomocný buenosaireský biskup.

Castro se v neděli chce v Římě sejít i s italským premiérem Matteem Renzim.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám