Hlavní obsah

Papež František není nadšen futuristickými jesličkami před svým sídlem

Papež František se nezdá být nadšen futuristickými jesličkami, které letos zdobí Svatopetrské náměstí. Upozornila na to agentura Reuters, podle níž v neděli nejvyšší představitel katolické církve věřící a návštěvníky Vatikánu vyzval, aby si prohlédli nedaleké tradiční zobrazení scény narození Ježíše Krista.

Foto: Guglielmo Mangiapane, Reuters

Papež František se nezdá být nadšen futuristickými jesličkami, které letos zdobí Svatopetrské náměstí.

Článek

Papež při svém požehnání a promluvě k věřícím během čtvrté adventní neděle varoval před konzumem ve vánočním období. Vyzval zároveň, aby lidé pamatovali na ty, co nemají nic. „Konzum unesl Vánoce, vzal nám je. V jeslích v Betlémě žádný konzum není. Je tam opravdovost, chudoba a láska,” pronesl z okna nad náměstím.

František přitom návštěvníky dvakrát vybídnul, aby si prohlédli výstavu pod kolonádou na náměstí, kde je k vidění stovka menších tradičních jesliček. Letošní hlavní zobrazení scény Kristova narození na Svatopetrském náměstí ovšem ani jednou nezmínil, píše agentura Reuters, podle níž je to znamením toho, že papež nejspíše souhlasí s kritiky futuristického díla.

Foto: Guglielmo Mangiapane, Reuters

Jesličky ve Vatikánu

To sklidilo na sociálních sítích téměř výhradně negativní odezvu. Podle mnohých je keramické sousoší „příliš moderní” a vypadá jako by uprostřed Říma přistály bytosti z vesmíru. Jedna z nejvýraznějších postav v betlému dostala přezdívku Darth Vader podle zloducha z filmové série Hvězdné války.

Foto: Guglielmo Mangiapane, Reuters

Jedna z nejvýraznějších postav v betlému dostala přezdívku Darth Vader podle zloducha z filmové série Hvězdné války.

Jesličky vytvořili v letech 1965 až 1975 pedagogové a studenti umělecké školy v italském městě Castelli, které je známé výrobou keramiky. Právě doba vzniku vysvětluje, proč ve scéně zrození Ježíše figuruje kosmonaut. Autoři tehdy chtěli připomenout čerstvé úspěchy lidstva při dobývání vesmíru a první přistání na Měsíci v roce 1969.

Výběr jesliček pro Vatikán je každý rok překvapením a církevní stát se snaží dávat prostor i současným umělcům.

Reklama

Související témata:

Související články

Meteorologové slibují Vánoce se sněhem

Sníh během vánočních svátků v Evropě není nereálným snem, píše server týdeníku Focus s odvoláním na předpovědní modely německých meteorologů. Po teplé frontě,...

Výběr článků

Načítám