Hlavní obsah

Papež se za svítání modlil v dešti v ulicích Říma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Papež František v úterý nečekaně dorazil na tradiční modlitbu k mariánskému sloupu poblíž Španělských schodů v centru Říma, kam hlava katolické církve každý rok přináší květiny v den, kdy si věřící připomínají Neposkvrněné početí Panny Marie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Papež se nečekaně pomodlil v centru Říma, v dešti a s rouškouVideo: Reuters

 
Článek

Vatikán původně papežovu účast kvůli pandemii koronaviru odřekl, František ale nakonec ke sloupu dorazil bez ohlášení za rozbřesku, aby minimalizoval setkání s dalšími lidmi, napsala agentura DPA.

Na televizních záběrech bylo vidět, jak na Španělské náměstí přijelo auto s papežem ještě za ranního šera a Františka pak v dešti doprovázel asistent s deštníkem. Na místě v tu chvíli byla jen skupina hasičů, kteří na vrchol sloupu upevňovali květinový věnec. Papež, který měl na obličeji roušku, u sloupu položil svazek bílých růží a pomodlil se.

Odmítání migrantů hanobí křesťanství, vzkázal papež

Zahraniční

Mluvčí Vatikánu Matteo Bruni v prohlášení uvedl, že papež "se obrátil k Panně Marii s modlitbou za Řím a jeho obyvatele a požádal ji o ochranu všech, které ve městě a na celém světě postihla nemoc covid-19 a kteří ztrácejí naději". Před návratem do Vatikánu papež ještě udělal krátkou zastávku v bazilice Panny Marie Větší, kde se pomodlil u tamní ikony.

Den Neposkvrněného početí Panny Marie je v Itálii svátkem a pravidelná návštěva papeže v centru města vzbuzuje zvědavost tisíců lidí. Právě proto Vatikán papežovu účast na oslavách oficiálně zrušil. František ale svátek Panny Marie nakonec osobně uctil kolem sedmé hodiny ranní, kdy bylo okolí sloupu prakticky liduprázdné, napsala agentura AP. Italská média ocenila fakt, že papež měl na obličeji roušku; dříve jej často kritizovala za to, že nedodržuje doporučení a roušku nenosí.

Reklama

Výběr článků

Načítám