Hlavní obsah

Paksase vyslýchal ústavní soud

Právo, ČTK, hor
VILNIUS

Litevského prezidenta Rolandase Paksase ve čtvrtek kvůli jeho stykům s kontroverzním podnikatelem ruského původu a sponzorem jeho volební kampaně Jurijusem Borisovasem vyslýchal ústavní soud. Paksas trval na tom, že je nevinen a že o nelegálních Borisovasových aktivitách nevěděl.

Foto: Tomáš Bílek

LS Zalezlíci O třech malých prasátkách

Článek

Borisovas, jenž se v Litvě usadil v roce 1962 a je podezřelý z nelegálního vývozu zbraní do Súdánu, financoval v roce 2002 Paksasovu volební kampaň. Prezident se před soudem zodpovídal z toho, že mu letos v dubnu udělil litevské občanství.

Na půdě litevského parlamentu mezitím pokračují přípravy k sesazení prezidenta z funkce (impeachment). Po prvním zasedání zvláštní komise pro impeachment její členové dnes oznámili, že prezident bude možná obviněn z porušení ústavy a přísahy. Text obvinění může být hotov již příští týden.

Paksas odložil návštěvu USA

Kancelář litevského prezidenta dnes oznámila, že Paksas odložil na neurčito svou návštěvu Spojených států, kterou měl zahájit v pondělí. Oficiálně nebyl důvod odvolání návštěvy oznámen, ale agentura AFP s odvoláním na zdroje litevského ministerstva zahraničí uvedla, že poradkyně prezidenta USA pro otázky národní bezpečnosti Condoleezza Riceová dala najevo, že "pan Paksas by měl uvažovat o odkladu své návštěvy a Bílý dům by pro takové rozhodnutí nepochybně měl pochopení".

Bývalý litevský prezident Vytautas Landsbergis dnes v rozhovoru pro polský deník Rzeczpospolita uvedl, že Paksas je "ve vleku ruských tajných služeb, s nimiž je Borisovas ve styku". "Paksas je na jejich straně," řekl Landsbergis. Podle něj může být Borisovas dokonce Paksasovým "nadřízeným".

Reklama

Související témata:

Související články

V Litvě se chystají odvolávat prezidenta

Litevský prezident Rolandas Paksas se na stycích svých poradců s mafií osobně podílel a představuje tak "hrozbu pro bezpečnost státu". K tomuto závěru dospělo...

Výběr článků

Načítám