Hlavní obsah

Z Litvy byl prý financován mezinárodní terorismus

Právo, DPA, ČTK, hor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VILNIUS

Z Litvy byl patrně financován mezinárodní terorismus. K tomuto závěru dospěla zvláštní vyšetřovací komise litevského parlamentu, která se zabývala činností úřadu prezidenta Rolandase Paksase, jehož zaměstnanci podle odhalení litevské tajné služby udržovali styky s mezinárodními zločineckými skupinami.

Foto: Michaela Mitáčková

Hlavní program připravilo občanské sdružení Kamarád - Nenuda.

Článek

"Získali jsme úřední dokumenty dokazující, že mezinárodní terorismus byl financován z Litvy," řekl předseda komise Aloyzas Sakalas.

"Několik poradců hlavy státu se stýkalo s osobami pochybné pověsti," dodal. Podle něj se to týká zejména prezidentova hlavního poradce Remigijuse Acase. Vyšetřování dalších poradců ještě pokračuje.

Zbraně do Súdánu

Aféra vypukla 31. října, kdy byla v parlamentu rozšířena zpráva litevské tajné služby týkající se prezidenta a jeho nejbližších spolupracovníků. Podle zprávy, kterou potom zveřejnil deník Lietuvos Rytas, spolupracovníci prezidenta a jeho osobní poradci zneužili svého postavení ke zprostředkování ilegální dodávky ruských zbraní do Súdánu, na nějž OSN uvalila zbrojní embargo.

Sakalas prohlásil, že na pašování zbraní "se podílely známé osoby, patřící jak ke zločineckým skupinám, tak k politickým institucím". Do případu zbraní pro Súdán je prý také zapojen Jurijus Borisovas, hlavní finančník Paksasovy prezidentské volební kampaně.

Paksas vinu odmítá

Litevský prezident zatím veškerá obvinění odmítá a nechce ani vyhovět volání opozice, aby podal demisi. Zdůvodňuje to tím, že "neporušil ani zákon, ani ústavu, ani přísahu". Oznámil však, že "zásadně zrekonstruuje svůj úřad i tým poradců".

Bývalý premiér Paksas (46) byl letos v lednu zvolen prezidentem poměrně překvapivě, protože favoritem voleb tehdy byl dosavadní prezident Valdas Adamkus. Hlavu státu volí občané v přímém hlasování. Nynější aféra by mohla značně poškodit pověst Litvy, která má být v příštím roce přijata do EU a do NATO.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám