Hlavní obsah

Pákistán ničí povodně. Třetina země je pod vodou, mrtvých je už přes 1100

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Už od poloviny června bojuje Pákistán s mimořádně silnými povodněmi. Země dosud ohlásila 1162 oficiálních obětí. Úřady se ale obávají, že další budou přibývat, mimo jiné vinou šíření nemocí přenášených kontaminovanou vodou.

Monzunové deště přinášejí ničivé záplavy po celé zemiVideo: Reuters

 
Článek

„U nás to začalo vytrvalým dvoudenním deštěm. Ve zdi i stropě se začaly dělat trhliny. Věděla jsem, že jestli zůstaneme, zemřeme zaživa,“ vyprávěla pro The Guardian Ghúlam Kubraová, jedna z obyvatelek vesnice Jalal Thebo v provincii Sindh.

Se svou rodinou se tak sbalila a dům opustila. O bydlení přišla vinou povodní za posledních dvanáct let už podruhé. „Z domu zbyla jen hromada cihel a bahna,“ popisovala v slzách.

Na předchozí renovaci domu spořila Kubraová sedm let. Teď znovu nemá nic. O proutěnou postel se dělí se sousedy. Na zemi nikdo spát nemůže kvůli riziku uštknutí hady či bodnutí škorpiony.

Sesazeného pákistánského premiéra obvinili z terorismu, režim označil za fašistický

Svět

Jsou také dny, kdy Pákistánci nemají vůbec co jíst. Čekají, zda jim něco k snědku neposkytnou lidé z okolních vesnic, pokud jim alespoň něco zbylo. „Nestěžuji si, všichni jsme na stejné lodi. I z bohatých lidí se teď stali chudáci,“ popisovala Kubraová.

Aktuální povodně, které kvůli mimořádným monzunům sužují Pákistán, ovlivnily kolem 33 milionů obyvatel země. Více než milion domů bylo zcela zničeno, existovat přestaly další tři tisíce kilometrů cest. Voda také usmrtila přibližně milion zvířat.

Předseda pákistánské vlády Šáhbáz Šaríf uvedl, že se jedná o nejtěžší moment v historii země a žádá o urgentní mezinárodní pomoc.

Opravu zničené země vyčíslila vláda prozatím na bezmála čtvrt bilionu korun. OSN poskytla Pákistánu nouzovou pomoc ve výši 160 milionů dolarů (3,9 miliardy korun).

Oficiálních obětí je zatím 1162. Úřady se ale obávají, že jejich počet vzroste kvůli nemocím přenášeným kontaminovanou vodou.

Lékaři uváděli, že nejprve léčili pacienty s traumaty způsobenými povodněmi. Nyní ale přibývá případů lidí trpících průjmovými onemocněními, kožními infekcemi a dalšími chorobami.

Vláda se snaží do postižených oblastí vyslat další zdravotní týmy a zásoby léků, společně se zajištěním pitné vody pro přeživší, kteří zhusta žijí ve stanech a improvizovaných přístřešcích.

„Doslova třetina Pákistánu je pod vodou,“ uvedla v úterý ministryně pro klima Sherry Rehmánová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám