Hlavní obsah

Sesazeného pákistánského premiéra obvinili z terorismu, režim označil za fašistický

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Pákistánská policie na základě protiteroristického zákona obvinila sesazeného premiéra Imrana Chána. Informovala o tom v pondělí agentura AP. Chán organizuje po celém Pákistánu masové demonstrace s cílem vrátit se k moci. Na sobotním veřejném shromáždění vyhrožoval policistům a soudkyni.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Imran Chán

Článek

Obvinění z terorismu souvisí s projevem, který Chán pronesl v sobotu na mítinku v Islámábádu. Vyhrožoval v něm policistům a soudkyni žalobou a tvrdil, že jeho blízký spolupracovník Šabáz Gil byl po zatčení mučen. Podle AP by Chán mohl čelit několikaletému trestu vězení.

Pákistánský ministr vnitra Rana Sanaúlláh popřel, že by Gill byl mučen.

Své obvinění Chán zopakoval na demonstraci v Rávalpindí. Projev však nebyl přenášen a pákistánské úřady zablokovaly kanál YouTube. „Fašistická importovaná vláda klesla na nové dno, když zakázala živý přenos mého projevu v televizi a na YouTubu dočasně zablokovala můj projev,” uvedl na Twitteru. To není jen ohromné porušení svobody projevu, ale taky to negativně ovlivňuje scénu digitálních médií a živobytí mnoha lidí.

Agentura AP uvedla, že Chán je pravděpodobně stále na svobodě. Jeho politická strana zveřejnila na internetu videa, na nichž jsou vidět stoupenci politika rozmístění kolem jeho domova, aby mohli případně zabránit policejní akci. Dnes ráno na místě stále zůstávaly stovky z nich, napsala agentura AP.

Bývalý hvězdný hráč kriketu Chán byl zvolen v roce 2018 na základě programu kritizujícího korupci mezi politickou elitou. O premiérský úřad přišel po třech letech stagnace ekonomiky, vysoké inflace a oslabení místní měny.

U moci je nyní Pákistánská muslimská liga (PML-N) Šabháze Šarífa a Pákistánská lidová strana (PPP) Bilavála Bhutta Zardárího. Chán od prohraného dubnového hlasování parlamentu o důvěře vládě pořádá po celé zemi demonstrace, kterých se účastní tisíce lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám