Hlavní obsah

Ostatkům papeže se už poklonil milión lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VATIKÁN

Kolem miliónu lidí se do úterního večera přišlo poklonit ostatkům papeže Jana Pavla II., vystaveným od pondělního večera v bazilice svatého Petra ve Vatikánu. Uvedla to agentura AFP s odvoláním na oficiální odhady. Na římském náměstí svatého Petra a v okolních ulicích se od brzkého rána tvoří nekonečný zástup lidí. Pohřben bude v kryptě chrámu v pátek.

Článek

Lidé z celého světa čekají dlouhé hodiny, aby se s papežem kratičce rozloučili - mladí i staří se modlí, zpívají náboženské písně a před sluncem se schovávají pod slunečníky. Uvnitř baziliky všechno organizují uvaděči, kteří se starají o to, aby proud věřících rychle postupoval. Mnozí věřící jsou proto lehce rozčarováni, že jejich poslední rozloučení s papežem bylo tak bleskové.

Federica Marinucciová si uchovala na památku krátkou videonahrávku, kterou pořídila svým mobilním telefonem uvnitř baziliky, píše agentura AP. "Ochranka pořád opakuje: Běžte, běžte, běžte," říká. "Nebyl čas, ani abych se pomodlila." Devětadvacetiletá žena původně doufala, že bude moci zůstat přes noc na náměstí před bazilikou k celonoční vigilii, ale policie většinu náměstí zablokovala kovovými zátarasy usměrňujícími proud věřících do baziliky.

Lidé tak už nemají přístup k ostatním svatyním pokrytým dopisy na rozloučenou, svíčkami, plyšovými zvířátky a květinami, které se tu nahromadily od soboty, kdy papež zemřel. Aby čekání pro tisíce věřících bylo snesitelnější, vysílá Vatikán modlitby a náboženské písně prostřednictvím velkoplošných obrazovek a reproduktorů rozmístěných podél širokého hlavního bulváru.

Očekávají se celkem tři milióny poutníků

"Podívejte se na mě, nepotřebuju si odpočinout," říká třiasedmdesátiletá Alviana Tuziová s širokým úsměvem. Už stojí ve frontě čtyři hodiny, ale stále je teprve na půl cesty k bazilice. "Dělám tohle z hloubi srdce," dodává.

Největší nápor zažije Řím v pátek, kdy v 10:00 SELČ začne mší v bazilice svatého Petra smuteční obřad; týž den bude v kryptě chrámu papež pohřben. Velký příliv věřících se očekává zejména z papežova rodného Polska, italské sdělovací prostředky hovoří o skutečné "biblické pouti". Mnozí odhadují, že celkový počet lidí, kteří se přijeli a přijedou s papežem před pohřbem rozloučit, vyrovná počet stálých obyvatel Vatikánu, tedy tři milióny.

Související témata:

Související články

Papež zemřel

Představitelé Vatikánu v sobotu večer oznámili, že papež Jan Pavel II. zemřel. Jeho nemocemi oslabený organismus si nedokázal poradit se zánětem močových cest,...

Jak se volí papež

Následovníka papeže Jana Pavla II. vyberou kardinálové mladší 80 let. Ti se nejpozději do 20 dní po smrti Svatého otce shromáždí ve Vatikánu. Zasedají v úplné...

Papežův prsten byl zlomen, Vatikán pláče

Zlomení papežského prstenu Jana Pavla II. symbolicky ukončilo jeho pozemskou pouť. Představitelé Vatikánu jej sundali z prstu Svatého otce krátce poté,...

Výběr článků

Načítám