Hlavní obsah

Jak se volí papež

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VATIKÁN

Následovníka papeže Jana Pavla II. vyberou kardinálové mladší 80 let. Ti se nejpozději do 20 dní po smrti Svatého otce shromáždí ve Vatikánu. Zasedají v úplné izolaci v Sixtinské kapli. Nového papeže musí schválit dvě třetiny z přítomných kardinálů.

Článek

Způsob volby papežů je znám od 3. století, píše internetová stránka Římskokatolické farnosti v Sezimově Ústí. Do 11. století volil papeže klérus s okolními biskupy a obyvateli Říma.

Roku 1059 stanovil papež Mikuláš II., že volit mohou jen kardinálové. Lateránský koncil r. 1179 stanovil potřebu dvoutřetinové většiny v hlasování.

Lyonský sněm r. 1274 zavedl současné konkláve - tj. shromáždění kardinálů. Ti se sejdou na přísně uzavřeném a odděleném místě, historicky většinou v Sixtinské kapli.

Tři druhy volby

Právo volby papeže mají kardinálové, kterým v den zahájení volby není více než 80 let. Do Říma musejí přijet do 15 dní, konkláve začně maximálně do 20 dní po smrti posledního papeže.

Volbu je možno provést třemi způsoby. Zaprvé tzv. aklamací - všichni se jednomyslně shodnou na jediném kandidátovi; zadruhé delegováním - kardinálové pověří volbou vybraný výbor, který má lichý počet členů, min. 9, max. 15; zatřetí tajným hlasováním.

Zmíněná dva první způsoby jsou mimořádné, využívá se zpravidla třetího. Volitel při něm vloží lístek se jménem voleného do připravené urny. Není-li proces úspěšný, tj. nikdo neobdržel dvě třetiny hlasů, vše se opakuje. Každý den jsou dvě kola, ráno a večer.

Bílý a černý kouř

Hlasovací lístky se dříve pálily - při neúspěšné volbě s vlhkou slámou a koudelí, což vydávalo hustý černý kouř; při úspěšné se suchou slámou. Bílý kouř stoupající z komína Sixtinské kaple tak následně všem oznamoval zvolení papeže. V roce 1962 nařídil Jan XXIII. lístky archivovat. Od té doby se k tvorbě kouřů využívají chemikálie.

Jan Pavel II.

  • 1920 narozen nedaleko polského Krakova
  • 1946 vysvěcen na kněze
  • 1964 stal se krakovským arcibiskupem
  • 1978 zvolen papežem
  • 2.4. 2005 zemřel

Zdroj BBC/DPA

Nově zvolený papež musí souhlasit se zvolením. Poté oznámí, jaké jméno si zvolil. Kardinálové mu slíbí poslušnost a z balkonu je lidu oznámeno jméno nového pontifika. Následuje první požehnání Urbi et Orbi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám