Hlavní obsah

OSN i Evropský parlament vyzývají k zavření Guantánama

– ŽENEVA

Spojené státy by měly postavit všechny osoby zadržované na své vojenské základně Guantánamo před soud, nebo je propustit. Stejně tak by se měly zdržet všech praktik "rovnajících se mučení". Uvádí to zpráva, kterou ve čtvrtek zveřejnila Komise OSN pro lidská práva v Ženevě. Bílý dům její doporučení odmítl. S výzvou k uzavření Guantánama v pátek přišel i Evropský parlament.

Článek

Dokument na 54 stranách shrnuje vyšetřování pěti odborníků OSN a požaduje, aby Washington věznici na Guantánamu uzavřel. Američané se mají zároveň zdržet jakékoli praxe, která by se dala považovat za mučení nebo kruté, nelidské či ponižující zacházení se zadrženými osobami. "Především by měly být ihned zrušeny všechny speciální techniky výslechu schválené ministerstvem obrany," vybízí zpráva.

"Na základně jsou nebezpeční teroristé," řekl mluvčí Bílého domu Scott McClellan. Podle něj zpráva jen "omílá" tvrzení některých advokátů zastupujících zajatce z Guantánama. Se všemi zadržovanými se nakládá humánně, řekl McClellan. "Víme, že teroristé z al-Kajdá jsou cvičeni v šíření falešných tvrzení," dodal.

I Evropský parlament ve čtvrtek ve Štrasburku přijal rezoluci vyzývající americkou vládu, aby uzavřela věznici na Guantánamu a soudila zajatce před "kompetentním, nezávislým a nestranným soudem". Europoslanci zdůraznili, že "s každým vězněm se musí nakládat podle mezinárodních humanitárních zákonů a musí se mu dostat veřejného a rovného procesu".

Ve věznici se mučilo

Vyšetřovatelé OSN tvrdí, že když se vězni vzpírali, byli biti, svlékáni a byly jim oholeny vlasy. "Takové jednání se rovná mučení, protože vede k velké bolesti nebo utrpení s cílem zastrašit nebo potrestat," uvádí zpráva. Podle rezoluce může být boj s terorismem "úspěšný, jen když jsou plně respektována lidská práva a občanské svobody".

Kdyby byli tito lidé propuštěni, vrátili by se na bojiště, protože mají za cíl škodit nejen Američanům, ale americkým zájmům po celém světě, řekl mluvčí Pentagonu Bryan Whiteman.

Velvyslanec USA při OSN v Ženevě Kevin Moley závěry zprávy odmítl s tím, že vyšetřování nebralo dostatečný zřetel na důkazy poskytnuté Spojenými státy a že pět expertů OSN odmítlo pozvání k návštěvě Guantánama. Přitom pochopit skutečnou situaci by jim podle něj umožnila jen osobní zkušenost na místě.

Guantánamo není jediné

Vyšetřovatelé odmítli pozvání, protože Washington jim po dlouhé době nabídl jen jednodenní návštěvu základny, ale odmítal možnost hovořit se zadrženými. K vězňům má přístup jen Mezinárodní výbor Červeného kříže, který ale nesmí své závěry zveřejňovat a sděluje je pouze americkým úřadům.

Zprávu napsali experti OSN především na základě výpovědí bývalých vězňů, zveřejněných dokumentů a zpráv sdělovacích prostředků a právníků. Podle ní fotografie ukazují, že vězni byli svazováni řetězy, museli mít kapuce, sluchátka a neprůhledné brýle. Potvrdila to i svědectví bývalých vězňů.

Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI) zprávu OSN uvítala, ale zdůraznila, že jde jen o "špičku ledovce". "USA také mají věznice na základně Bagrám v Afghánistánu, v Abú Ghrajbu a na dalších místech v Iráku a podílí se na využívání tajných vazebních zařízení v jiných zemích," uvádí prohlášení AI. "Všechna tato zařízení, včetně Guantánama, musejí být přístupná nezávislé kontrole. Všichni zadržovaní by měli mít přístup k soudu a mělo by se s nimi nakládat lidsky. Tyto základní principy nelze přehlížet ani během války a mimořádných situací."

Reklama

Související články

USA odmítají výhrady k táboru na Guantánamu

Výzvu německé kancléřky Angely Merkelové, aby USA po zkušenostech z věznice na Guantánamu změnily způsob zacházení s podezřelými z terorismu, v úterý odmítl...

USA staví na Guantánamu věznici pro teroristy

Spojené státy budují na základně Gunatánamo věznici s nejvyšší ostrahou. Věznice má zlepšit situaci zadržovaných v přísně střeženém táboře, kde zůstávají...

Výběr článků

Načítám