Hlavní obsah

USA staví na Guantánamu věznici pro teroristy

WASHINGTON

Spojené státy budují na základně Gunatánamo věznici s nejvyšší ostrahou. Věznice má zlepšit situaci zadržovaných v přísně střeženém táboře, kde zůstávají pod širým nebem. Kritici se ale obávají, že to značí prodloužení pobytu zadržovaných.

Článek

Vězení bude klimatizované, bude na něm klinika, dvůr i šipky ukazující směr do Mekky, aby muslimští vězni věděli, kam se při modlení obrátit.

"Nové zařízení se buduje proto, že je efektivnější a zlepšuje kvalitu života zadržovaných," řekl podplukovník Jeremy Martin. Trval však na tom, že vězení není "příznakem stálosti". 

Další američtí představitelé však mluví jinak. Mluvčí vojenských tribunálů soudících podezřelé z terorismu majorka Jane Boomerová naznačila, že zadržovaní tam mohou zůstat ještě celá léta až do konce války s terorismem: "Nejsou zadržováni kvůli trestnímu stíhání. Jsou zadržováni, aby nemohli být na bojišti."

"Americká vláda bych chtěla ze základny udělat stálý vězeňský tábor, kde by zadržovaní neměli právní odvolání, a vytvořit tak trvalou právní černou díru, v níž jsou drženy stovky lidí, aniž by byly kdy obžalovány," prohlásil ředitel Americká unie pro ochranu občanských svobod (ACLU).

Od počátku roku 2002 bylo na Guantánamo přepraveno 750 vězňů. Americká armáda jich propustila 180 a dalších 76 předala do vazby do Austrálie, Británie, Kuvajtu, Pákistánu, Ruska a Saúdské Arábie. Tento týden hladovělo 42 vězňů, z nichž 32 je živeno proti své vůli nitrožilně.

Reklama

Související články

Clinton požaduje uzavření Guantánama

Bývalý americký prezident Bill Clinton se vyslovil pro uzavření vojenské základny Guantánamo na Kubě. Armáda Spojených států tam bez soudu zadržuje více...

Výběr článků

Načítám