Hlavní obsah

OSN čeká hlasování o irácké rezoluci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Rada bezpečnosti (RB) OSN bude v úterý hlasovat o nejnovějším návrhu rezoluce o Iráku. Podpoří ji podle posledních zpráv i Francie, dlouhodobý odpůrce konfliktu. Podle diplomatů by tak text měl být dnes v noci přijat jednomyslně.

Foto: Aleš Plevka

Lokalita jezera Boden je oblíbenou rekreační zónou, s pěkným koupáním, in-lineovou dráhou a dalším zázemím.

Článek

Paříži se nelíbilo zejména nedostatečné řešení kontroly nad mnohonárodními mírovými silami pod velením USA v Iráku. Požadovala, aby tamní vláda měla právo vetovat rozsáhlejší operace. Podobné úpravy ale Washington a Londýn odmítaly.

Do kompromisního návrhu rezoluce proto bylo doplněno, že mírové jednotky budou bezpečnostní otázky včetně citlivých vojenských akcí muset konzultovat s novou iráckou vládou.

Francouzský vyslanec při OSN Jean-Marc de La Sabliére prohlásil, že text rezoluce se hodně změnil k lepšímu a že nyní "jde správným směrem". Dnes ráno Paříž oznámila, že přes určité výhrady text nakonec podpoří.

Německý vyslanec při OSN Günter Pleuger naznačil, že Německo návrh podpoří. "Nový text bere v úvahu naše zájmy a já se domnívám, že se s ním můžeme spokojit," podotkl Pleuger.

Rezoluce k Iráku

  • mírové jednotky by měly zůstat do ledna 2006, kdy se moci ujme stálý irácký kabinet - prozatímní vláda má právo nařídit mnohonárodním silám odchod i dříve
  • posiluje suverenitu Iráku, potvrzuje např. plnou kontrolu Bagdádu nad finančními a přírodními zdroji
  • na žádost Ruska je v textu uvedeno, že Irák může požádat RB OSN o svolání mezinárodní konference

Zdroj ČTK

O návrhu rezoluce by se mělo hlasovat v 16:00 místního času (22:00 SELČ).

Reklama

Související články

Ruské výhrady k návrhu rezoluce o Iráku

Spojené státy a Velká Británie navrhly novou verzi rezoluce OSN o Iráku. Zatímco americký prezident George Bush vyjádřil na závěr návštěvy Itálie přesvědčení,...

Výběr článků

Načítám