Hlavní obsah

Orbán: Naděje pro mír na Ukrajině se jmenuje Donald Trump

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Válka na Ukrajině skončí, až se dohodnou Rusko a Spojené státy americké, prohlásil maďarský premiér Viktor Orbán v rozhovoru pro německý časopis Cicero a deník Berliner Zeitung. Podle jeho názoru není tím nejlepším vyjednavačem na americké straně současný prezident Joe Biden, ale jeho předchůdce Donald Trump.

Foto: Theresa Wey, ČTK/AP

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

„Zastavení palby nemusí nastat mezi Ruskem a Ukrajinou, ale mezi Amerikou a Ruskem,“ řekl Orbán v rozhovoru a pokračoval: „Ten, kdo si myslí, že tato válka skončí rusko-ukrajinskými jednáními, nežije v tomto světě. Realita moci je jiná.“

Orbán uvedl, že Ukrajina se může bránit ruské invazi jen proto, že je vojensky podporována USA. Válka je dnes „otevřená, protože to tak Američané chtěli“. „To je důvod, proč Američané musí dospět k dohodě s Rusy. A pak válka skončí,“ prohlásil maďarský premiér.

Inflace v Maďarsku přesahuje 20 procent, potraviny zdražily o třetinu

Ekonomika

Orbán dal v rozhovoru jasně najevo, že americký prezident Joe Biden není tím správným vyjednavačem na americké straně. „Americký prezident zašel hodně daleko,“ řekl maďarský premiér. Připomněl, že Biden nazval Putina „řezníkem, válečným zločincem a vražedným diktátorem“. Pro oba je podle mínění maďarského ministerského předsedy obtížné vyjednat mír.

„To, co nyní řeknu, vyzní brutálně. Ale naděje na mír se jmenuje Donald Trump,“ řekl Orbán.

Maďarský premiér, známý svým vstřícným postojem k Rusku, se už minulý měsíc vyslovil pro zrušení protiruských sankcí.

Reklama

Výběr článků

Načítám