Hlavní obsah

Orbán chce podpořit porodnost a ptá se Maďarů na nulovou daň pro matky tří a více dětí

Právo, Ivan Vilček
Budapešť

Maďarská vláda premiéra Viktora Orbána zahájila národní konzultaci o otázkách podpory rodin. Kabinet si tak už poosmé vyžádá názor obyvatel na určitý okruh otázek. Vláda rozesílá obyvatelům Maďarska osm milionů dotazníků a občané je vyplněné mohou vrátit do druhého prosince. Cílem je podle kabinetu podpora rodin, zajištění jejich bezpečnosti, daňové úlevy, novomanželské půjčky a podobně.

Foto: MTI

Katalin Nováková (druhá zleva) odhaluje v Budapešti pomník těm, kteří vychovávají děti

Článek

Katalin Nováková, náměstkyně ministra sociálních věcí, upozornila, že v Evropě se rodí málo dětí.

„Evropa je kontinentem prázdných kolébek. V rámci národní konzultace se občané mohou vyjádřit, zda budoucnost Maďarska vidí v maďarských dětech, nebo v tom, že maďarské děti vyměníme za migranty,“ nechala se slyšet Nováková.

Ve hře je nulová daň pro matky tří a více dětí

Na základě odpovědí občanů chce vláda tvořit rodinnou politiku. Mezi možnými opatřeními, o nichž se hovoří, nechybí například zavedení doživotní nulové daně pro ženy, které mají tři děti a víc, nebo bezúročná půjčka pro mladé manžele až do výše 10 milionů forintů (přes 800 tisíc korun).

Opozice i sociologové upozorňují, že otázky konzultace jsou kladeny tak, že odpovědi budou vesměs kladné. „Otázky jsou manipulační a obsahují antimigrační prvky,“ řekl serveru hvg.hu sociolog, který nechtěl být jmenován.

V roce 2016 organizovala vláda národní konzultaci pod heslem Zastavme Brusel a loni akci nazvanou Zastavme Sorose

Kupříkladu jeden z dotazů konstatuje, že bruselští byrokraté chtějí řešit pokles populace migrací, avšak maďarská vláda se raději soustřeďuje na podporu rodin, které vychovávají děti.

„Souhlasíte s tím, aby se úbytek populace neřešil migrací, ale masivnější podporou rodin?“ zní otázka. Další dotaz chce vědět, zda má dítě právo vyrůstat v rodině podle možnosti s matkou a otcem. Nepřímo tak vylučuje z výchovy dětí homosexuální páry a neúplné rodiny.

Národní konzultaci jako pokaždé podporuje masivní kampaň v médiích a na billboardech. V roce 2016 organizovala vláda národní konzultaci pod heslem Zastavme Brusel a loni akci nazvanou Zastavme Sorose, zaměřenou na amerického miliardáře George Sorose, podle Orbána jednoho z klíčových strůjců a podporovatelů ilegální migrace do Evropy.

Z osmi milionů voličů vrátilo vyplněné dotazníky téměř 2,5 milionu lidí. Všichni se vyjádřili proti migraci. Orbánova vláda následně prosadila antimigrační a antisorosovské zákony.

Některé otázky národní konzultace
Souhlasíte s tím, aby se úbytek populace neřešil migrací, ale masivnější podporou rodin?
Souhlasíte s tím, aby byly nové programy na podporu rodiny vázány na vykonávání práce?
Souhlasíte s tím, aby mladé rodiny dostaly podporu pro začátek samostatného života?
Souhlasíte s tím, aby rodiny s vícero dětmi dostávaly větší podporu?
Souhlasíte s tím, aby matka s minimálně třemi dětmi dostala větší podporu?

Reklama

Výběr článků

Načítám