Hlavní obsah

Olovo přiotrávilo stovky dětí, podle čínského funkcionáře okusovaly tužky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínské úřady zavřely továrnu na výrobu chemikálií v provincii Chu-nan. Důvodem byla otrava olovem u víc než tří stovek tamních dětí. Šéf místní komunistické strany ale okolnosti případu zlehčoval a tvrdil, že si děti zdravotní problémy způsobily okusováním tužek, uvedl britský deník The Daily Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Majitelé čínských továren si s ochranou přírody často starosti nedělají. Ilustrační snímek

Článek

Obyvatelé okresu Cheng-tung čínské státní televizi CCTV řekli, že továrna vypouštěla nezpracovaný odpad do vody i ovzduší, což ovlivnilo růst a vývoj dětí. Testy pak prokázaly nadměrnou přítomnost olova v krvi víc než tří stovek z nich.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Jsem slabý, neustále cítím závratě,“ popsal čínské televizi Chuang Ťün-ťün, jeden z postižených školáků.

Otrava olovem ohrožuje nervový systém a pohlavní orgány dětí. Ve vážných případech může vést ke kómatu, křečím a smrti, uvedla státní agentura Nová Čína.

Olověné tužky se používaly ve starověku

Místní vysoký představitel komunistické strany ale prohlásil, že otravu si děti patrně způsobily okusováním tužek obsahujících olovo.

I přes jeho snahu případy otravy bagatelizovat, donutilo pobouření veřejnosti úřady k rozhodnutí továrnu zavřít. Místní vláda během víkendu zastavila dodávky elektřiny do závodu a oznámila zahájení policejního vyšetřování.

Olověné psací potřeby se používaly ve starověku. Ještě v polovině 20. století se údajně mohlo stát, že vnější obal tuhy obsahoval olovo. V současnosti odborníci vyvracejí možnost otravy tímto způsobem, tužky totiž obsahují pouze grafit, který není škodlivý.

Uvedený skandál je příkladem toho, že v Číně je prosazován rychlý hospodářský růst bez ohledu na jeho dopady na životní prostředí. Peking v dubnu připustil, že pětina zemědělské půdy v Číně je znečištěna těžkými kovy a chemikáliemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám