Hlavní obsah

Odstoupil britský vicepremiér Raab. Čelil nařčení ze šikany

Britský vicepremiér a ministr spravedlnosti Dominic Raab v pátek rezignoval na svou funkci kvůli obviněním ze šikany podřízených zaměstnanců. Raab své rozhodnutí oznámil na Twitteru s tím, že se cítí „povinen přijmout výsledek vyšetřování“, které podle něj až na dvě výjimky zamítlo všechna vznesená nařčení.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Dominic Raab na archivním snímku.

Článek

Raab zpochybnil i závěry ze dvou zmíněných případů, které ovšem neupřesnil.

„Domnívám se, že tyto dva nepříznivé závěry jsou chybné a vytvářejí nebezpečný precedens pro řádný výkon státní správy,“ uvedl politik, jenž podle svých slov hodlá i nadále podporovat premiéra Rishiho Sunaka.

Někteří úředníci, kteří pro Raaba pracovali, tvrdí, že byl tvrdým a náročným šéfem. Jiní jej ale označili za „hrubého, agresivního a tyrana“.

Raab nařčení odmítl, uvedl však, že členové vlády musí vykonávat přímý dohled nad vysokými úředníky. V opačném případě by prý hrozilo, že by neplnili svou ústavní povinnost. Raab se nicméně omluvil za to, jestli někoho svým chováním urazil nebo u něj vyvolal stres.

„Ani jednou za čtyři a půl roku jsem ale nikoho neurazil, neokřikl a ani jsem po nikom neházel předměty či někoho tělesně ohrožoval nebo ponižoval,“ zdůraznil Raab.

Britského premiéra prošetřují kvůli manželce

Evropa

Reklama

Související témata:
Dominic Raab

Výběr článků

Načítám