Hlavní obsah

Britského premiéra prošetřují kvůli manželce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský premiér Rishi Sunak je prošetřován parlamentním komisařem kvůli možnému střetu zájmů a neuvedení všech aktiv své rodiny. Prošetření se má týkat společnosti Koru Kids, která se zabývá péčí o děti a kde je Sunakova manželka investorkou. Agentura má totiž využít pilotního programu ministerstva financí.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Britský premiér Rishi Sunak.

Článek

„Velmi rádi pomůžeme parlamentnímu vyšetřovateli objasnit všechny důkazy,“ komentoval úřad britského premiéra informace o prověřování, které zahájil kontrolor Dolní sněmovny Daniel Greenberg minulý týden. Média o tom ale informovala až v pondělí.

Sunak čelí podezření z toho, že neuvedl zájmy své manželky v povinném majetkovém prohlášení, které jsou poslanci povinni bez odkladu aktualizovat. Při jednání parlamentních výborů musí jeho členové zveřejnit příslušné finanční zájmy či benefity, ať už přímé, či nepřímé, které by mohli mít, mají nebo očekávají, že mít budou.

Sunakova manželka Akshata Murtyová je jednou z investorek v agentuře Koru Kids. Ta má využít pilotního programu ministerstva financí, které nabízí 1200 liber (téměř 32 tisíc korun) lidem, kteří se vyškolí na pozici chůvy prostřednictvím soukromých agentur, jako je právě Koru Kids.

Premiér, který koncem března před příslušným parlamentním výborem hovořil o změnách v péči dětí, se navíc o možném střetu zájmů své manželky nezmínil. Když se ho opoziční poslankyně Catherine McKinnellová zeptala, zda by se ještě k něčemu nechtěl vyjádřit, odpověděl: „Ne, všechno jsem zveřejnil běžným způsobem.“

Místopředsedkyně labouristů Angela Raynerová Sunaka obvinila z toho, že se vyhýbá „řádné kontrole“, protože seznam majetkových prohlášení nebyl téměř rok aktualizován. Revidovaná verze má být přitom zveřejňována každých šest měsíců. Naposledy k tomu ale došlo loni v červnu.

Britský premiér způsobil skandál. Venčil psa na volno

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám