Hlavní obsah

Obtěžování žen na Silvestra je pokusem napodobit Západ, řekl indický ministr

Právo, rm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Masové obtěžování žen během novoročních oslav v jihoindickém Bengalúru bylo pokusem „napodobit západní chování a oblékání“. Prohlásil to ministr vnitra G. Parméšvara z indického svazového státu Karnátaka. Podle indických médií došlo během oslav k veřejným útokům na ženy, jaké Indie nepamatuje.

Foto: Profimedia.cz

Fotografie z prvního ledna, na které muž pomáhá ženě od rozvášněného davu v indickém Bengalúru.

Článek

„Muži osahávali i dívky, které nepřišly na oslavy a byly pouze na cestě domů z práce,“ sdělil fotograf Čajtálí Vasnik, podle nějž výjevy silně připomínaly události ze Silvestra 2015 v německém Kolíně nad Rýnem. Podobně jako tam ani v Indii policie proti mužům nijak výrazněji nezasahovala. Později uvedla, že čelila obrovské přesile – párty se zúčastnilo 60 tisíc lidí, policistů bylo jen 1600.

Ministr Parméšvara problém bagatelizoval s tím, že útočníci byli „oblečeni jako lidé ze Západu, a takové věci se potom stanou snadno“. „Nemohu nikoho nutit, aby nosil tradiční místní kroj,“ dodal ministr.

Jeho slova vyvolala odpor na federální úrovni. Ministr vnitra Kiren Rijiju se postavil za napadené ženy a na Twitteru uvedl, že takové případy masivního obtěžování nemohou zůstat bez trestu. „Bengalúr je město plné života a bezpečnost žen v civilizované společnosti je nezbytná,” řekl Rijiju.

Nemůžeme dopustit, aby ostudné masové obtěžování zůstalo bez trestu. Bengalúr je město plné života a bezpečnost žen v civilizované společnosti je nezbytná.

Bengalúr je všeobecně považován za bezpečnější než Dillí, ale i tak tam podle policejních statistik dochází k obrovskému počtu sexuálních napadení. Přispívá k tomu i fakt, že jen jedno procento Indek obtěžování nahlásí na policii.

Reklama

Výběr článků

Načítám