Hlavní obsah

Oběť ptačí chřipky se mohla nakazit od člověka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HANOJ

Dvě vietnamské sestry, které podlehly ptačí chřipce, se možná nakazily od svého bratra. Uvedla to v neděli Světová zdravotnická organizace (WHO). Pokud by se toto podezření prokázalo, šlo by o první doložený případ přenosu této choroby z člověka na člověka.

Foto: Martina Sihelská

Čtyřletá Michalka je opravdu krásná holčička.

Článek

"Vyšetření neodhalila zdroj nákazy zmíněných dvou sester," napsala organizace ve svém prohlášení. "WHO nicméně z možných vysvětlení nevylučuje ani přenos z člověka na člověka, v tomto případě z bratra na jeho dvě sestry," dodala.

U zemřelých žen ve věku 23 a 30 let byla nalezena přítomnost viru H5N1, který ptačí chřipku způsobuje. Tatáž nemoc možná připravila o život i jejich bratra. Jeho tělo však bylo spáleno dříve, než mohly být provedeny testy.

Obava před epidemií

Ptačí chřipka má na svědomí již osm lidských životů ve Vietnamu a dva v Thajsku. Dosud však panoval názor, že se všichni nakažení infikovali při kontaktu s nemocnou drůbeží. Možnost přenosu nákazy z člověka na člověka vzbuzuje obavy z propuknutí epidemie podobné jako například epidemie SARS, která si od listopadu 2002 vyžádala na 800 obětí a kolem 8000 nakažených.

Reklama

Související články

Proti ptačí chřipce jako proti SARS

Světová zdravotnická organizace (WHO) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) označily epidemii ptačí chřipky za "vážnou světovou hrozbu pro lidské...

Výběr článků

Načítám