Hlavní obsah

Obama: Šaron věnoval život své zemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle amerického prezidenta Baracka Obamy věnoval bývalý izraelský premiér Šaron svůj život své zemi. Obama znovu potvrdil závazek USA zajišťovat bezpečnost Izraele.

Foto: Larry Downing , Reuters

Prezident USA Barack Obama

Článek

"Znovu potvrzujeme náš neochvějný závazek bezpečnosti Izraele a naše uznání za trvalé přátelství mezi našimi oběma zeměmi a národy. Budeme i nadále usilovat o trvalý mír a bezpečnost pro obyvatele Izraele, včetně našeho závazku dosáhnout (vzniku) dvou států působících vedle sebe v míru a bezpečí. Ve chvíli, kdy Izrael se loučí s premiérem Arielem Šaronem, uctíváme společně s izraelským lidem jeho zásluhy za jeho zemi," dodal Obama.

Ruský prezident Vladimir Putin uvedl, že "jeho osobní vlastnosti a ochrana izraelských zájmů se těšily velké úctě mezi izraelskými občany a posílily i jeho autoritu na mezinárodní scéně".

Podle francouzského prezidenta Françoise Hollanda byl významnou osobností v historii své země a po dlouhé vojenské a politické kariéře se rozhodl se obrátit k dialogu s Palestinci. Britský premiér David Cameron uvedl, že "Ariel Šaron je jednou z nejvýznamnějších osobností v izraelské historii a jako předseda vlády bral odvážná a kontroverzní rozhodnutí ve snaze o mír. Izrael dnes ztratil důležitého vůdce".

Hrdina a státník

"Ariel Sharon byl izraelský vlastenec, který má velké zásluhy o svou zemi. Se svým odvážným rozhodnutím odsunout izraelské osadníky z pásma Gazy učinil historický krok na cestě k dohodě s Palestinci a na řešení dvou států," uvedla německá kancléřka Angela Merkelová.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun řekl, že byl hrdinou svého lidu, nejprve jako voják a pak jako státník.

Reklama

Výběr článků

Načítám