Hlavní obsah

Nová ruská podmínka pro mír. Už nevadí jen vstup Ukrajiny do NATO, ale i do EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ukrajina musí přestat usilovat nejen o členství v Severoatlatické alianci, ale také o vstup do Evropské unie, vzkázal náměstek ruského ministra zahraničí Michail Galuzin. Ten to stanovil jako jednu z  podmínek mírového řešení války na Ukrajině. Loni přitom ruský prezident Vladimir Putin výslovně řekl, že by mu případný vstup této země do EU nevadil.

Foto: Profimedia.cz

Náměstek ruského ministra zahraničí Michail Galuzin. Archivní snímek

Článek

„Urovnání je možné po úplném zastavení vojenských akcí ukrajinských jednotek a západních dodávek zbraní. Aby bylo dosaženo komplexního, spravedlivého a stabilního míru, musí se Ukrajina vrátit ke svému neutrálnímu nezúčastněnému statutu zakotvenému v jejím prohlášení o státní suverenitě z roku 1990 a odmítnutí vstupu do NATO a EU,“ prohlásil nyní Galuzin v rozhovoru s agenturou TASS.

Pavel v Kyjevě: Ukrajinci si členství v EU plně zaslouží. Svým hrdinstvím dali příklad mnoha zemím

Evropa

Samotný šéf Kremlu Vladimir Putin přitom loni v červnu výslovně řekl, že by mu případný vstup Ukrajiny do EU – na rozdíl od NATO – nijak nevadil. „My proti tomu nic nemáme. Není to vojenský blok. Každá země má právo vstoupit do ekonomických svazků,“ citoval tehdy Putina portál Euronews.

Galuzin řekl, že cílem ruských sil, které zahájily invazi na Ukrajinu loni v únoru, zůstává „demilitarizace“ a „denacifikace“ sousední země. Za Moskvu zároveň stanovil i další podmínky mírové dohody. „Na legislativní úrovni by měl být stanoven státní status ruského jazyka. Je nutné zajistit dodržování základních lidských práv na Ukrajině,“ řekl mimo jiné náměstek ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova.

Tři scénáře podle Medvěděva. Všechny počítají s tím, že Ukrajina jako stát zmizí

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám