Hlavní obsah

Pavel v Kyjevě: Ukrajinci si členství v EU plně zaslouží. Svým hrdinstvím dali příklad mnoha zemím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Ukrajina
Aktualizováno

Prezident Petr Pavel se v Kyjevě setkal s ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským. Během jednání ukrajinskou hlavu státu ujistil, že bude usilovat o to, aby přístupové rozhovory Ukrajiny do EU byly zahájeny do konce roku, ale i o pokračování podpory, včetně té vojenské, ze strany Česka. Pavel dorazil v pátek na Ukrajinu se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

Petr Pavel a Zuzana Čaputová na tiskové konferenci v KyjevěVideo: Novinky

 
Článek

(Od našeho zpravodaje z Kyjeva)

Po společném setkání všech tří lídrů oba prezidenti společně s Čaputovou podepsali deklaraci o spolupráci a partnerství. Ta hovoří o společné historii a hodnotách a připomíná boj proti ruské agresi.

„Setkáváme se v den, který byl zahájen dalšími ruskými útoky. Na ukrajinská města letělo více než 20 střel. Vzdušné síly sestřelily většinu z nich, ale bohužel sedmnáct lidí zemřelo, včetně tří dětí,“ zahájil tiskový brífink po setkání hlav státu Volodymyr Zelenskyj, který zároveň poděkoval Čechům i Slovákům za pomoc.

Společně proto následně drželi minutu ticha oběti nočního ruského ostřelování.

Počet obětí pátečních náletů na Ukrajině se blíží dvaceti. Ruské rakety mířily i na Kyjev

Válka na Ukrajině

V Dnipru vypukl po ostřelování masivní požárVideo: Reuters

„Z hlediska dodávek zbraní nemají existovat žádná tabu. Je spravedlivé dodat našim vojákům všechno, co slouží k ochraně životů,“ uvedl ukrajinský prezident, který připomněl, že se země připravuje na ofenzivu, a proto opět požádal o dodání další potřebné obrněné techniky či letounů. Každý kus techniky, který pomáhá Ukrajině při obraně, zachraňuje podle něj životy.

Prezident Pavel dorazil na Ukrajinu, navštívil Buču

Domácí

Pavel svůj protějšek ujistil, že Česko bude dále Ukrajinu podporovat, a to nejen vojensky. Podle prezidenta by měly začít přístupové rozhovory Ukrajiny do EU ještě letos, protože země si připojení k EU, ale i k NATO „plně zaslouží“.

„Členství Ukrajiny v EU pro nás není otázkou jestli, ale kdy. Nechtějí se stát členem EU zadarmo nebo jako dar. Mají co nabídnout a členství si plně zaslouží. Svým hrdinstvím dali příklad mnoha zemím,“ uvedl Pavel. Zelenskyj mu prý řekl, že Ukrajina je připravena všechny podmínky splnit a být přínosem.

Státnici také hovořili o spolupráci na poválečné obnově Ukrajiny, byť tento termín Pavel používat nechce a radši hovoří o „rekonstrukci“. „Nemluvím o poválečné obnově, protože rekonstrukce může a musí probíhat už teď,“ míní česká hlava státu.

Česko má podle něj připraveno šest klíčových projektů tzv. joint ventures s Ukrajinou, které je prý možné v brzké době spustit. Pracuje se například na transferu technologií a výroby českých firem na ukrajinské území, primárně by dle Pavla teď mělo jít o vojenskou výrobu. Jmenoval například zbrojařský holding Czechoslovak Group, Aero Vodochody či výrobce munice Sellier a Bellot z Vlašimi.

Kromě toho se mají Češi podílet na opravách Dněpropetrovské oblasti. Tam je podle Pavla připraveno pět klíčových rekonstrukčních projektů v oblastí zdravotnictví, bydlení, energetiky či vodohospodářství. Výhledově by se ve Dněpru měl podle Pavla otevřít také generální konzulát.

Myslel jsem, že tohle už nikdy neuvidím, komentoval Pavel ruiny v Borodjance

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám