Hlavní obsah

Norsko zakázalo na čtyři týdny podávání alkoholu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

V Norsku bude od středy platit čtyřtýdenní zákaz podávání alkoholu v barech a restauracích, zavede přísnější pravidla ve školách a urychlí očkování, aby omezilo šíření varianty omikron. Oznámil to premiér země Jonas Gahr Støre.

Foto: Profimedia.cz

Norský premiér Jonas Gahr Støre

Článek

Gahr Støre v pondělí na tiskové konferenci oznámil, že „nová varianta bezpochyby mění pravidla”, a nechá aplikovat čtvrtou várku opatření během dvou týdnů. „Musíme jednat rychle a musíme jednat znovu,” řekl.

Vláda rovněž oznámila zpřísnění pravidel pro školy, uzavření tělocvičen a bazénů pro část sportovců a urychlení vakcinační kampaně. Do očkování by se měla zapojit armáda či lékárny.

Obstarali si falešné covidové pasy. Teď začali panikařit

Evropa

„Cílem opatření je předejít velkému shromažďování lidí a zabránit tak šíření varianty omikron,“ vysvětlila vláda.

Podle Norského institutu veřejného zdraví (FHI) odhalili v pětimilionové zemi již 1176 případů nákazy variantou omikron.

Jak smrtící je omikron? Data z JAR zatím hovoří jasně

Zahraniční

„Už v prosinci způsobí varianta omikron nárůst počtu nemocných, mnoho hospitalizovaných, značnou zátěž pro zdravotnictví a v důsledku rozsáhlé pracovní neschopnosti i pro společnost,“ uvedl ve své zprávě FHI.

Reklama

Výběr článků

Načítám