Hlavní obsah

Nobelova nadace už zase zve na banket zástupce Ruska a Běloruska. Prý chce dialog

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minulý rok se velvyslanci Ruska a Běloruska slavnostní recepce po udílení Nobelových cen zúčastnit nemohli. Kvůli invazi na Ukrajinu pozvánku nedostali, stejně jako představitelé Íránu viněného z porušování lidských práv. Letos jsou zástupci Moskvy, Minsku i Teheránu na banket ve Stockholmu zváni, ačkoliv se za uplynulý rok nezměnilo vlastně nic.

Foto: Profimedia.cz

Recepce na stockholmské radnici po udílení Nobelových cen. Snímek z roku 2022

Článek

Nobelova nadace krok vysvětluje snahou o navázání dialogu, podle kritiků je to ale naivní. „Je jasné, že svět se stále více rozděluje na sféry, kde se omezuje dialog mezi těmi, kdo mají různé názory,“ citovala stanice BBC, Vidara Helgesena, výkonného ředitele Nobelovy nadace.

„Abychom čelili této tendenci, rozšiřujeme nyní naše pozvání k oslavě a pochopení Nobelovy ceny a významu svobodné vědy, svobodné kultury a svobodných, mírových společností,“ dodal.

Ve Švédsku ale toto rozhodnutí vyvolalo rozporuplné reakce. „Jsou to země, které se žádným způsobem nehlásí k demokratickým hodnotám,“ řekla švédskému veřejnoprávnímu rozhlasu liberální europoslankyně Karin Karlsbrová. „V Evropě je válka. Zaujali neuvěřitelně naivní pozici. Podkopává to soudržnost, kterou potřebujeme v celé společnosti,“ dodala.

Nobelista ve vězení

Rozhodnutí podle ní vytvořilo „nebezpečný precedens“, když dalo „zelenou pozvání Ruska na okouzlující večírek, zatímco rakety dopadají na ukrajinská kulturní centra a vraždí děti“. Rusko, Bělorusko a Írán pak označila za státy, které vedou válku a terorizují své obyvatelstvo i obyvatele dalších zemí.

Další kritici poukazovali na to, že například v Bělorusku si nyní desetiletý trest odpykává disident Ales Bjaljacki, nositel Nobelovy cenu za mír. Spolu s ním loni získala tuto cenu také ruská lidskoprávní organizace Memorial, kterou už tamní úřady zakázaly.

Pozvánku na slavnostní recepci letos dostal i předseda nacionalistické strany Švédští demokraté Jimmie Akesson. Předsedové švédských stran jsou na banket zváni běžně, lídr krajní pravice byl však v minulosti opomíjen. Akesson však organizátorům kontroverzi ušetřil. „Bohužel už ten den něco mám,“ reagoval na pozvánku na Facebooku.

V Bělorusku poslali nositele Nobelovy ceny za mír Bjaljackého na 10 let do vězení

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám