Hlavní obsah

Niger vyhodil ze svého území americké vojáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nigerská junta, která se loni v zemi dostala k moci pučem, v sobotu s okamžitou platností ukončila s Američany vojenskou dohodu o přítomnosti vojáků v zemi. Spojené státy využívaly svou základnu v Nigeru k monitorování radikálních islamistů v celé oblasti Sahelu.

Foto: Profimedia.cz

Nigerská vojenská junta, uprostřed v modrém mluvčí Amadou Abdramane. Snímek z loňského léta

Článek

„Přítomnost USA na území Nigeru je nezákonná a porušuje všechna ústavní a demokratická pravidla…,“ řekl v národní televizi mluvčí junty Amadou Abdramane. O událostech v zemi informovala agentura BBC.

V loňském roce bylo v 28milionové zemi podle agentury Reuters kolem 1100 amerických vojáků. Američané mají v bývalé francouzské kolonii velkou leteckou základnu, ze které monitorovali země oblasti Sahelu (oblasti při jižním okraji Sahary). Tato oblast je už léta sužovaná teroristickými akcemi islamistických skupin.

Niger posiluje vazby s Moskvou

Od převzetí moci loni v červenci nigerská junta - stejně jako vojenští vládci v Mali a Burkině Faso - vypověděla francouzské i další evropské síly a obrátila se s žádostí o podporu na Rusko. Loni v prosinci vyrazil juntou jmenovaný premiér Ali Lamine Zeine do Moskvy, aby tam diskutoval o vojenských a ekonomických vazbách.

Rusové posilují pozice v Africe

Svět

V září oznámil stažení francouzských vojsk francouzský prezident Emmanuel Macron. Situaci v Nigeru v té době označil za „neudržitelnou“, protože pučisté drželi francouzského velvyslance několik týdnů na ambasádě jako rukojmí.

Moci se v Nigeru v červenci minulého roku chopila armáda, když zadržela demokraticky zvoleného prezidenta Mohameda Bazouma s odůvodněním, že nebyl schopen čelit zhoršující se bezpečnostní a ekonomické situaci země. Do čela vojenské junty se postavil někdejší šéf Bazoumovy prezidentské stráže Abdourahaman Tiani.

Vojenský převrat v Nigeru silně znepokojil západní mocnosti i demokratické africké státy kvůli obavě, že by mohl vést k dalšímu posílení džihádistických skupin v oblasti Sahelu.

Niger je bývalá francouzská kolonie, která byla do loňska považována za posledního spolehlivého partnera Západu v boji proti džihádistům v oblasti.

Francie hází v Nigeru ručník do ringu, odjede velvyslanec i vojáci

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám