Hlavní obsah

Netanjahu upustil od sporného článku, reformu justice ale bude prosazovat dál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu chce vypustit jeden z nejspornějších článků plánované reformy justice, který se týká možnosti přehlasování verdiktů nejvyššího soudu v parlamentu. V rozhovoru pro list The Wall Street Journal ale zdůraznil, že reformu justice hodlá prosazovat dál. Desetitisíce demonstrantů, kteří opakovaně proti reformě protestovali, tak zatím uspěly jen částečně.

Foto: Toby Melville, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

Netanjahu sice chce vypustit článek o možnosti přehlasování verdiktů nejvyššího soudu v parlamentu, zároveň ale podle The Wall Street Journal nehodlá ustupovat ohledně větších pravomocí kabinetu při jmenování soudců, což je další z kontroverzních bodů reformy.

„Ta myšlenka klauzule o přehlasování, podle které by mohl Kneset přehlasovat rozhodnutí nejvyššího soudu prostou většinou, tam jsem řekl, dejme to pryč,“ řekl Netanjahu. „Na změnách v systému jmenování soudců ale trvám,“ dodal.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Na demonstracích proti justiční reformě se v Izraeli schází desítky tisíc lidí

Podle listu The Times of Israel návrh v současné podobě dává vládní koalici téměř plnou kontrolu nad výběrem nových soudců, což by podle jejích kritiků zvrátilo rovnováhu moci v zemi.

Netajahuova vláda, v níž jsou i zástupci krajně pravicových a ultraortodoxních stran, si reformu justice vytkla jako jeden z úkolů ve svém programu. Po sérii demonstrací a kritice ze strany opozice, expertů, ale i některých zástupců vládních stran se schvalování zákona v březnu pozastavilo, parlament o něm znovu začal jednat minulý týden.

Izraelci už 20. týden protestují proti plánu justiční reformy

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám