Hlavní obsah

„Neslučitelné se základní hygienou“. Francouzské letovisko zakázalo koupání v burkinách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihofrancouzské město Fréjus zakázalo na veřejných plážích a v bazénech koupání v burkinách, tj. celotělových ženských plavkách, které zakrývají vše kromě konců končetin a obličeje. Tento oděv zpravidla nosí ženy z muslimské přistěhovalecké komunity.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Rozhodnutí podle televize BFM TV oznámila radnice vedená starostou Davidem Rachlinem, jenž je místopředsedou krajně pravicového Národního sdružení (RN) Marine Le Penové.

Zákaz burkin nebo jiných oděvů zahalujících většinu těla se týká pouze koupání, nikoli vstupu na pláže a pobytu na nich. Výraz burkiny vznikl kombinací slov „burka“ a „bikiny“.

Vedení města odůvodnilo vyhlášku potřebou zajištění bezpečnosti lidí při koupání a také tím, aby se nekomplikovaly záchranné akce ve chvílích, kdy se člověk začíná topit. „V období od 1. června do 12. července zaznamenaly úřady ve Francii 362 případů, kdy lidem hrozilo utonutí. 109, tj. asi 30 procent, z nich skončilo smrtí. Kromě toho je důležitá prevence a je také nutné se řídit pravidly zdravého rozumu,“ stojí dále ve vyhlášce s tím, že nošení zmíněných oděvů „není slučitelné se základními hygienickými pravidly při koupání ve veřejném prostoru“.

Radnice rozhodla, že vyhláška bude platit do 17. září včetně, tedy do doby, než bude ukončen záchranářský dohled na plážích.

RN je na celostátní úrovní opoziční stranou, na jihu Francie má ale poměrně silnou podporu. Ta se projevuje mj. v tom, že v čele řady měst a obcí stojí starostové za tuto stranu.

Do moře jen v plavkách. Italská starostka burcuje proti islamizaci pláží

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám