Hlavní obsah

Neničme diplomatické vztahy, vyzývají Rusové USA

Rusko v sobotu znovu varovalo Spojené státy před kroky, které by mohly vést k přerušení diplomatických vztahů.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Alexander Darčijev, šéf odboru Severní Ameriky na ruském ministerstvu zahraničí, agentuře TASS naznačil, ­že existuje možnost „degrado­vání“ diplomatických vztahů obou zemí.

Putin a Kim si vyměnili dopisy, rozšiřují vzájemnou spolupráci

Evropa

Zmínil např. snahu označit Rusko za sponzora terorismu, o které se nyní mluví v Kongresu. „Pokud k tomu dojde…, dostane se Washington do bodu, odkud není návratu,“ konstatoval.

Varoval také před případným zabavením ruského majetku Američany. To by podle něj „bilaterální vztahy Moskvy s Washingtonem zcela zničilo“, což není „v jejich a ani našem zájmu“. „Američané se (ale) stále více stávají přímým účastníkem konfliktu,“ dodal.

Na riziko konfliktu mezi oběma jadernými mocnostmi upozornil i Henry Kissinger, někdejší americký ministr zahraničí.

„Stojíme na pokraji války s Ruskem a Čínou kvůli problémům, které jsme sami částečně vytvořili. A nemáme žádné tušení, jak to skončí,“ řekl listu The Wall Street Journal. „Vše, co můžeme udělat, je neeskalovat napětí a vytvářet příležitosti (k řešení konfliktu). To bychom ale museli mít nějaký (jasný) záměr,“ dodal.

Podílíte se přímo, nařkla Moskva poprvé Washington

Zahraniční

Darčijev agentuře TASS rovněž potvrdil, že Moskva a Washington jednají o možné výměně vězňů, která by se mohla týkat ruského obchodníka se zbraněmi Viktora Buta, jenž si odpykává trest v USA, a americké basketbalistky Brittney Grinerové a bývalého příslušníka námořní pěchoty Paula Whelana, kteří jsou v ruském vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám