Hlavní obsah

Německý ministr obrany: Rozhodnutí o tancích pro Ukrajinu nepadlo. Může přijít za týden, za dva, nebo zítra

Spojenci podporující Ukrajinu se zatím neshodli na tom, zda jí poskytnou tanky Leopard, uvedl v pátek odpoledne na letecké základně Ramstein nový německý ministr obrany Boris Pistorius (SPD). Podle něj by rozhodnutí mělo padnout brzo, proto rozhodl, aby se prověřilo, jaké armádní a průmyslové zásoby leopardů má Německo k dispozici.

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Německý ministr obrany Boris Pistorius

Článek

„Není jednotný názor. Existují dobré důvody pro dodávky a dobré důvody, které hovoří proti,“ řekl Pistorius o možnosti poskytnout Ukrajině německé tanky Leopard.

Politické rozhodnutí o dodávce bude podle jeho slov učiněno „co nejdříve“. „Nevím, zda to bude za týden, za dva, nebo zítra,“ řekl.

Zdůraznil ale, že pokud rozhodnutí bude kladné, chce být připraven, aby mohl okamžitě jednat. „Připravujeme se na nejhorší scénář,“ řekl Pistorius.

Německo je pod tlakem leopardí koalice, aby umožnilo dodávky tanků na Ukrajinu

Evropa

Zdůraznil, že mezi spojenci neexistuje „žádný jednotný názor“ na dodávku hlavních bojových tanků. „Dojem, který se občas objevuje, že existuje uzavřená koalice a Německo stojí v cestě, je mylný,“ řekl.

Ukrajina oficiálně požádala spolkovou vládu o dodání tanků vloni 3. března, pár dnů po ruské invazi. V poslední době mohutně vzrostl tlak na poskytnutí leopardů Ukrajincům. Od spolkové vlády to žádá nejen opoziční konzervativní unie CDU/CSU, ale také vládní Zelení a liberální svobodní demokraté (FDP).

Tlak na Berlín vyvíjejí rovněž některé státy v čele s Polskem. Polsko a také Finsko již veřejně oznámily, že jsou ochotné některé své leopardy Ukrajině předat, k tomu je ale třeba německý souhlas.

Ani o udělení německého souhlasu, aby třetí státy mohly Ukrajině německé tanky dát, se podle Pistoriuse nerozhodlo. Polsko už dříve naznačilo, že je připraveno i k nestandardnímu postupu.

Německý ministr obrany rovněž řekl, že se v pátek nejednalo o dodání amerických tanků Abrams. Ty jsou podle USA pro Ukrajinu nevhodné, neboť mají turbínový motor, který je náročný na údržbu. Nevýhodou je také vysoká spotřeba paliva u těchto strojů.

Německá média v posledních dnech uváděla, že Scholz dodávku leopardů podmínil tím, že USA předají Ukrajině tanky Abrams. To ale Scholzův mluvčí Steffen Hebestreit na páteční tiskové konferenci v Berlíně popřel. „Je obtížně představitelné, že by německý kancléř americkému prezidentovi diktoval podmínky a kladl si požadavky,“ řekl. Dodal, že Německo chce postupovat v přísné shodě se spojenci, především s USA.

ČR a Slovensko jsou asi ochotny vzdát se tanků Leopard ve prospěch Ukrajiny, píše FAZ

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám