Hlavní obsah

ČR a Slovensko jsou asi ochotny vzdát se tanků Leopard ve prospěch Ukrajiny, píše FAZ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko a Slovensko jsou zřejmě ochotny vzdát se ve prospěch Ukrajiny tanků Leopard 2, které mají podle dřívější dohody obdržet z Německa. S odvoláním na své zdroje z diplomatických kruhů to v pátek uvedl německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Podle něj krok Prahy a Bratislavy zvyšuje tlak na Berlín, aby na pátečním jednání v Ramsteinu souhlasil s předáním německých obrněnců Kyjevu.

Foto: ČTK

Slavnostní převzetí tanku Leopard 2A4. Fotografie z prosince

Článek

Německo loni darovalo Česku a Slovensku tanky Leopard 2A4 náhradou za to, že tyto země předaly Kyjevu desítky kusů zbrojní techniky ze sovětské éry. O variantě, podle které by Německo ještě letos mohlo dodat na Ukrajinu více tanků Leopard v případě, že by Česko a Slovensko odsouhlasily pozdější příjezd slíbených tanků z Německa, informoval deník již v úterý. Česká ministryně obrany Jana Černochová ve čtvrtek uvedla, že o zpoždění dodávky leopardů do ČR ve prospěch Ukrajiny se nejednalo.

Obě země by podle informací FAZ mohly na páteční schůzce takzvané kontaktní skupiny pro Ukrajinu na americké letecké základně Ramstein v Německu nabídnout, že prozatím upustí od dalších dodávek a tanky předají Ukrajině. První z těchto tanků byly dodány Praze a Bratislavě loni v prosinci a již byl také zahájen výcvik posádek. Celkem by se podle FAZ mělo jednat o 30 původně vyřazených obrněných vozidel, která od německé a švýcarské armády odkoupil vojenský průmysl v Německu.

Podle pátečního vyjádření českého ministerstva obrany pro deník Právo však zatím k žádné dohodě nedošlo a stále se čeká na další jednání.

Německo dělá drahoty. K povolení vývozu leopardů na Ukrajinu si klade podmínky

Válka na Ukrajině

Česká a slovenská nabídka podle listu zvyšuje tlak na německou vládu, aby s dodávkami leopardů souhlasila. Vláda kancléře Olafa Scholze dosud souhlas podmiňovala tím, že Kyjevu předají své těžké tanky také Spojené státy. Polsko již dříve několikrát oznámilo, že dodá Ukrajině několik svých tanků Leopard 2, Finsko a další země projevily k tomuto kroku ochotu v případě, že jej Německo odsouhlasí.

Podle FAZ je možné, že Praha a Bratislava získaly ještě před svou nabídkou předání tanků Leopard Ukrajině příslib od USA, že dostanou náhradou starší americké tanky Abrams.

Leopard doporučuje leopardy. Vlastík Válek je z německých tanků nadšený, prozradila Černochová

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám