Hlavní obsah

Německo je pod tlakem leopardí koalice, aby umožnilo dodávky tanků na Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Davos

Britský ministr obrany Ben Wallace se ve čtvrtek připojí v Estonsku k jednání ministrů obrany Polska a baltských zemí, které tlačí na Německo, aby umožnilo dodávky tanků Leopard na Ukrajinu. Finsko vyzývá, aby pomoc Ukrajině trvala tak dlouho, jak bude potřeba, třeba i 15 let.

Foto: Pavel Karban, Právo

Tank Leopard polské armády na Dnech NATO v Mošnově

Článek

Schůzka v Estonsku se uskuteční den před pátečním jednáním ministrů obrany padesáti zemí na německé základně Ramstein, kde se bude mluvit o další pomoci Ukrajině. Země, které se estonské schůzky účastní, označil Wallace za „leopardí koalici“ a naléhal na „své německé kolegy“, aby alespoň souhlasili s reexportem.

„Vím, že jsou na německé politické scéně obavy, že to nechtějí udělat sami. Nebudou sami,“ řekl Wallace.

Jednání se bude podle něj konat, aby „povzbudilo Němce“, pokud se nerozhodnou umožnit dodávky tanků Leopard ještě předtím, napsal list The Guardian. Souhlas Berlína k reexportu je potřeba, protože jde o tanky vyrobené v Německu.

Británie dodá Ukrajině tanky Challenger 2. Správný signál, uvedl Zelenskyj

Zahraniční

Polský prezident Andrzej Duda řekl v úterý v Davosu, kde vystoupil na Světovém ekonomickém fóru, že souhlas Berlína by umožnil dalším zemím využívajícím tyto tanky dodat je na Ukrajinu, kde jsou „velmi, velmi, velmi potřebné“.

„Několikrát mne žádal (ukrajinský prezident) Volodymyr Zelenskyj o vojenskou pomoc. Říkal mi, Andrzeji, my potřebujeme tyto moderní tanky, protože jen ony mohou zastavit ruskou invazi,“ prohlásil Duda. Polsko už slíbilo dodat rotu tanků Leopard, jichž má ve výzbroji přes 250.

Británie dodá Challengery 2, ač ji to oslabí

Británie zase slíbila, že dodá na Ukrajinu rotu čtrnácti tanků Challenger 2, vycvičí 20 000 ukrajinských vojáků a dodá také osm samohybných houfnic AS90 se 100 000 granáty ráže 155 mm.

Náčelník britského generálního štábu Patrick Sanders v interním e-mailu napsal, že „Ukrajina potřebuje naše tanky děla teď“, i když to britskou armádu „na čas oslabí“.

Británie ale má ve výzbroji jen 227 tanků Challenger, zatímco ve skladech 13 evropských zemí je 2800 tanků Leopard.

Tanky Leopard 2 je vedle Polska ochotno dodat také například Finsko, které jich má dvě stovky. Španělsko uvádí, že by bylo také ochotno, ale jeho stroje prý nejsou v dobrém stavu.

Finská premiérka Sanna Marinová v Davosu řekla, že je nutné podporovat Ukrajinu tak dlouho, jak jen to bude potřeba: „Myslím si, že jediný vzkaz, který potřebujeme vyslat, je, že budeme Ukrajinu podporovat tak dlouho, jak bude potřeba – rok, dva roky, pět let, deset let, patnáct let.“

Mezinárodní institut pro strategická studia (IISS) je přesvědčen, že je potřeba nejméně sto moderních západních tanků, aby se zastavila možná jarní ruská ofenziva.

Výhody a nevýhody leopardů
IISS uvedl, že i když je verze Leopard 2A4, kterou by Ukrajinci dostali, nejstarší z provozovaných, pomohla by nastolit paritu, protože překonává starší sovětské typy a vyrovnává se většině novějších ruských strojů. Výhodou je infraoptika, která umožňuje lépe zaměřovat cíle ve dne i v noci. Kanón ráže 120 mm by umožnil Ukrajincům využívat moderní západní munici. Ukrajina už má potíže se zajišťováním munice ráže 125 mm pro své tanky se sovětskými kanóny. Dodávka ale přináší logistické problémy, protože jde o další zbraň, pro kterou je potřeba zajistit náhradní díly, servis a munici, i když tankové není potřeba tolik jako dělostřelecké. Vycvičit by se museli nejen tankisté. Dodání malého počtu by proto bylo jen symbolické.

Polsko by Ukrajině rádo poskytlo tanky Leopard 2

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám