Hlavní obsah

Německý ministr obrany ocenil atentát na Hitlera a kritizoval ruskou agresi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Účastníci atentátu na nacistického vůdce Adolfa Hitlera z 20. července 1944 jsou dodnes v Německu vzorem a zároveň připomínkou, že je povinností Němců zachovat zemi demokratickou. Ve čtvrtek to prohlásil spolkový ministr obrany Boris Pistorius. V projevu rovněž kritizoval ruského prezidenta Vladimira Putina za to, že do Evropy opět vnesl válku.

Foto: Nadja Wohlleben, Reuters

Německý ministr obrany Boris Pistorius na tiskové konferenci

Článek

„I když operace Valkýra ztroskotala, nebylo to zbytečné úsilí. Akce a jednání účastníků jsou pro nás dodnes vzorem,“ řekl o atentátu Pistorius na ceremonii k připomínce obětí německého odboje proti nacistickému režimu.

Atentát zorganizovali odpůrci Hitlerova režimu, především z řad armády. Plánem spiklenců bylo odstranit Hitlera, obsadit Berlín a další klíčová německá města a pozatýkat nacistické představitele.

Atentát provedl plukovník Claus Schenk von Stauffenberg, který na nacistického vůdce nastražil kufřík s bombou. Pokus o puč se ale nezdařil, Hitler přežil jen s lehkými zraněními a von Stauffenberga s dalšími asi 200 lidí nacisté popravili.

Girkin předpovídá přímý vojenský střet Ruska s Tureckem

Svět

Činy a odvaha spiklenců jsou podle Pistoriuse závazkem současným generacím, aby pracovaly na zachování a posílení německé demokracie a svobody. „Nesmíme na to zapomenout,“ řekl s tím, že je ostudné, když se dnes v Německu dějí antisemitské útoky a když extremisté demokracii ohrožují.

Ochrana demokracie a svobod podle Pistoriuse znamená i chránit spojence a nadále podporovat Ukrajinu, která od loňského února vzdoruje ruské invazi. „Putin opět vnesl do Evropy válku. Zaútočil na mezinárodní řád způsobem, o kterém jsme si mysleli, že je na našem kontinentu již překonaný,“ řekl.

Ocenil Ukrajince, kteří statečně brání svou zemi a svobodu, a zároveň je ujistil o další německé podpoře. „Potrvá tak dlouho, jak to proti agresivnímu Rusku, které pošlapává mezinárodní a lidská práva, bude nutné,“ dodal.

Putin nebude zatčení riskovat

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám