Hlavní obsah

Německo ponechá dvě jaderné elektrárny v rezervě, rozhodl ministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německo ponechá dvě ze tří současných jaderných elektráren v provozu do poloviny dubna 2023. Bude to nouzová rezerva, oznámil ministr hospodářství Robert Habeck (Zelení). Třetí se odpojí.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Německý ministr hospodářství Robert Habeck

Článek

V nouzovém provozu mají zůstat jaderné elektrárny Isar II a Neckarwestheim. Ze sítě bude odpojena jaderná elektrárna Emsland. „Obě atomové elektrárny by měly do poloviny dubna 2023 ještě zůstat k dispozici, aby v případě potřeby mohly během zimy poskytnout v jižním Německu dodatečný příspěvek do energetické sítě,“ uvedl Habeck a pokračoval: „Zároveň to znamená, že všechny tři jaderné elektrárny, které jsou v Německu ještě připojeny k síti, budou podle plánu na konci roku 2022 řádně odpojeny.“

Třetí jaderná elektrárna, jíž je Emsland v Dolním Sasku, do dočasné síťové rezervy zahrnuta nebude, počítá se tak s jejím trvalým odstavením ke konci letošního roku.

Deník Bild připomíná, že ministr hospodářství prosadil toto řešení navzdory tomu, že zátěžový test nevylučuje, že se Německo nebude potýkat s nedostatkem elektřiny. „S jadernou energií si nelze hrát. Plošné prodloužení životnosti by proto také nebylo ospravedlnitelné s ohledem na bezpečnostní stav jaderných elektráren,“ vysvětluje Habeck své řešení.

Ve Francii zprovozní do zimy 32 odstavených jaderných reaktorů

Evropa

Poslankyně Gitta Connemannová (CDU) rozhodnutí ministra hospodářství ostře kritizuje. „Německo potřebuje každou kilowatthodinu. A nejmodernější jaderná elektrárna, která je v Dolním Sasku, má být vyřazena ze sítě a zbytek pouze v nouzové operaci. To je ideologie nadřazená rozumu,“ prohlásila. Vyzývá k „pokračování provozu všech jaderných elektráren“.

Místopředseda poslaneckého klubu CDU Jens Spahn považuje Habeckovo rozhodnutí za „fatální chybu“. Deníku Bild řekl: „Stranická ideologie je nadřazena nad zájmy naší země. To je princip Zelených a této vládní koalice. V této krizové zimě potřebujeme absolutně každou kilowatthodinu elektřiny.“ Německá vláda podle něj nese plnou odpovědnost za růst cen a výpadky v dodávkách.

Pro Zelené je prodloužení životnosti jaderné elektrárny nesmírně nepříjemné, protože strana je zásadně proti jaderné energii. O ukončení provozu jaderných elektráren v Německu rozhodla už předchozí vláda konzervativní kancléřky Angely Merkelové. Popudem k tomu byla havárie jaderné elektrárny v japonské Fukušimě v roce 2011.

Zastánci pokračování provozu jaderných elektráren jsou ale CDU/CSU a také liberální svobodní demokraté (FDP), kteří jsou součástí vládní koalice.

Když je práce makačka, stačí 12 stupňů. Německá vláda nařídila domácnostem i firmám šetřit teplem

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám