Hlavní obsah

Ve Francii zprovozní do zimy 32 odstavených jaderných reaktorů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzská ministryně pro přechod na ekologické zdroje energie Agnès Pannierová-Runacherová v pátek slíbila, že národní energetická společnost EDF letos v zimě uvede do provozu všechny dočasně odstavené reaktory jaderných elektráren.

Foto: Profimedia.cz

Jaderná elektrárna, ilustrační foto

Článek

Z technických důvodů nebo kvůli údržbě aktuálně nefunguje 32 z 56 reaktorů společnosti EDF.

Aktuální odstávka více než poloviny reaktorů byla podle ministryně plánovaná, aby byla zařízení zkontrolována a připravena na hlavní zimní sezonu. Vláda podle ministryně jedná každý týden s vedením EDF a kontroluje dodržování smluveného harmonogramu. Po dobu odstávky Francie odebírá elektřinu z elektráren v Bavorsku, což komplikuje situaci na německém energetickém trhu.

Británie chystá na zimu „tepelné oázy“pro ty, kteří si doma nezatopí

Zahraniční

„Vláda tuto situaci očekávala již několik měsíců. Zásoby plynu máme zajištěné, zásobníky jsou naplněné z 92 procent,“ uvedla ministryně po jednání rady pro obranu a národní energetickou bezpečnost.

Základem energetických úspor jsou dobrovolná opatření přijatá jednotlivci, uvedla podle stanice BFM TV Pannierová-Runacherová. Zmínila vytápění na nižší teplotu nebo důsledné zhasínání. Střídmost ale podle ní nevyžaduje od firem, aby omezovaly výrobu. Vládou nařízené úspory by mohly podle ministryně přijít až v reakci na nečekané události.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám