Hlavní obsah

Německá policie zatkla důstojníka bundeswehru kvůli podezření ze špionáže pro Rusko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německé bezpečnostní orgány zatkly důstojníka bundeswehru pro podezření ze špionáže ve prospěch Ruska. Podle sdělení Spolkového státního zastupitelství pracoval zadržený Thomas H. v úřadu pro vyzbrojování, který má na starosti výběr, testování a nákupy techniky pro armádu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ve zprávě prokuratury, z níž citoval deník Bild, se dále uvádí, že důstojník od letošního května z vlastní iniciativy opakovaně navštívil ruský generální konzulát v Bonnu a ruské velvyslanectví v Berlíně, kde měl nabízet spolupráci a předávat informace, k nimž měl přístup z titulu svého zařazení v resortu ministerstva obrany.

Příkaz k zatčení Thomase H. nese datum 27. července 2023, vyšetřovatelé jej ale zveřejnili až nyní. Případem se zabývají vojenská i civilní kontrarozvědka. Vyšetřovatelé mezitím prohledali pracoviště i byt podezřelého, kterému v případě odsouzení hrozí až desetileté vězení.

Ministr spravedlnosti Marco Buschmann potvrdil, že jde skutečně o důstojníka, a nikoli občanského zaměstnance zmíněného úřadu. Pro instituci pracuje na deset tisíc lidí, z toho 1800 vojáků.

„Spolkový státní zástupce nechal zatknout německého důstojníka, který je vážně podezřelý, že vyvíjel činnost ve prospěch jedné zahraniční tajné služby. Děkuji všem, kteří se na tom (odhalení) podíleli. Bdělost zůstává přikázáním nynější doby,“ uvedl Buschmann.

Německo je významným dodavatelem vojenské pomoci Ukrajině a tedy i cílem zájmu ruských výzvědných služeb. Podle německé kontrarozvědky aktivita ruské rozvědky po vpádu Ruska na Ukrajinu výrazně zesílila.

Už loni v prosinci byl v Německu zatčen příslušník Spolkové zpravodajské služby (BND) kvůli podezření z vlastizrady. Čelí podezření, že předával tajné informace jedné z ruských tajných služeb.

Německý bundeswehr v interním dokumentu tvrdě kritizuje poměry v ukrajinské armádě

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám